JO, testujeme: Jídlo a pití pro cestovatele

Cestujete rádi, ale máte rádi nepřístupné nebo náročné oblasti, kde jsou ztížené podmínky pro vaření jídla a v okruhu desítek kilometrů žádná restaurace? Nejste lovec od přírody nebo si chcete vychutnat dobré jídlo a pití? Máme pro Vás zajímavé tipy v oblasti cestování bez kompromisů s outdoor jídly a pitím, které jsme osobně vyzkoušeli.

Pokud patříte mezi milovníky dobré kávy (případně čaje) a chcete si jí vychutnat kdekoliv a kdykoliv, ale nechcete sebou vláček konvici na vaření kávy, vyzkoušejte produkt dánské firmy Grower’s cup, která nabízí speciálně provedený sáček kávy nebo čaje (pozor nejsou instantní, ale čestvě mleté!) v objemu 300 nebo 400 ml, který umožní přípravu jednoduše a v podstatě kdekoliv. Potřebujete pouze horkou vodu a šálek nebo nádobu, do kterého si připravenou kávu nalijete.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8275″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“337″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Nás uchvátila káva Santana, která má jemnou a delikátní chuť se sladkým aroma po karamelu a zralých třešních. V roce 1967 Abrao a Dagmar Zenun koupili farmu a brzy poté, co zasadili první kávovník, razili cestu do kávové produkce. Na pláži Santana se káva pěstuje více než 45 let a za tu dobu získala dobrou pověst pro vysokou kvalitu jedinečné kávy. Co na to říká barista? „Tato káva má sladké aroma po karamelu a zralých třešních. Její chuť je delikátní a po ochutnání máte velmi příjemný pocit ve vašich ústech.  Jemná kyselost s nádechem ořechů a marcipánu dodá kávě lahodnou chuť. Měkkou kyselost zanechávají ořechy a marcipán.  Santana je rozhodně jeden s nejlepších speciálních druhů kávy z Brazílie.“ 

Coffeebrewer je v podstatě něco mezi překapávačem a kávovou konvičkou zvanou French Press. Uvnitř papírového polyetylénem potaženého sáčku o něco málo menší velikosti než je papír A5 a tloušťky zhruba 1 cm se nachází „kapsa“, resp. filtr až s 20 gramy čerstvě umleté kávy. Čerstvě je myšleno samozřejmě v okamžiku výroby. Příprava je jednoduchá. Sáček na naznačeném místě rozevřeme a vlijeme dovnitř zhruba půl litru horké vody. Necháme 5 až 8 minut spařit (slabší nebo silnější káva) a po rozevření otvoru v naznačeném místě naléváme hotovou kávu. Tvar a provedení sáčku umožňují ideální průběh extrakce a filtr, který oddělí spařenou kávu od sedliny, je vyroben tak, aby se zachovaly veškeré její přírodní esenciální oleje a chutě. Pro snazší manipulaci se sáčkem a nalévání nabízí výrobce plastový držák s madlem, do kterého se sáček bezpečně posadí.

 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8276″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“347″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

K dobré kávě nebo čaji patří samozřejmě také dobré jídlo. Objevili jsme pro Vás kvalitní hotové jídlo od české firmy Adventure menu bez konzervantů s unikátním systémem ohřevu. Jídlo má trvanlivost 3 roky a pro ohřátí Vám stačí 60 – 100 ml jakékoliv tekutiny (vyzkoušeli jsme uvařit ve vodě, minerálce, čaji) a nemusíte rozdělávat oheň a následně mýt nádobí. Ohřívat ho můžete klasicky, tj. vyklopením z pytlíku a ohříváním v pánvi nebo ešusu (doba ohřevu je 2-3 minuty). Zabalené jídlo je možné ohřát v hrnci nebo kotlíku částečně ponořené (prohřátí tvá cca 10 minut) nebo můžete využít unikátní bezplamenný samohřev (délka ohřevu je 12 minut, pokud necháte vařit 15 minut, nic se nestane, jen bude jídlo o něco teplejší). Jídlo je sterilované z kvalitních surovin, které si můžete vychutnat kdekoliv na světě. Toto jídlo si vozí na výpravy třeba řidiči závodu Rally Dakar. Mě nejvíce chutnalo kuře korma s rýží a hovězí guláš s bramborem. 🙂

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8279″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“253″}}]][[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8280″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“253″}}]]

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8281″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“337″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Samoohřev funguje na principu exotermické reakce mezi oxidem vápenatým a vodou. Náš samoohřevný systém se skládá z ohřevných kapslí (20g na ohřev 500g jídla; 50g na ohřev 1kg jídla) a zipper-bagu, ve kterém se celý ohřev odehrává. POZOR!!! PRO SPRÁVNOU FUNKCI SAMOOHŘEVU JE NEZBYTNÉ DODRŽET PŘESNÉ MNOŽSTVÍ PŘIDANÉ VODY.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8283″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“448″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Tip: Pokud chcete další informace k cestování nezapomeňte navštívit probíhající Výstavu stanů v pražský Leňanech. Další informace zde: http://www.jomagazin.cz/evropska-vystava-stanu-jiz-od-2852016#.V0vscyZJlPY

Komentáře