Lyžovat ve Wagrainu je jako jet na výlet na lyžích

Málokteré lyžařské středisko oplývá tak širokými sjezdovkami jako rakouský Wagrain. Tady jen nelyžujete, ale užíváte si výlet na lyžích!

Lyžovačka, která oplývá modrými a červenými dálnicemi, se rozprostírá od Flachau až po Alpendorf. A právě Wagrain (838 m) uprostřed je skvělým výchozím bodem na obě strany. Ze všech tří městeček se dá dostat na vrcholy Griessenkareck (1991 m) a Sonntagskogel (1849 m) vysokokapacitními kabinkovými lanovkami, přičemž Wagrain s Alpendorfem je navíc propojen v mezistanicích visutou lanovkou G-link. Z ní se vám naskytne překrásný výhled právě na Wagrain. A naopak žádný turista neodjede, aniž by se pořídil snímek lanovky, která projíždí nad celým údolím.

Setkání s hvězdou

Nejenže si krásně zalyžujete a na prostorných sjezdovkách vybrousíte své carvingové oblouky k dokonalosti, ale možná tady potkáte hvězdu sedmdesátých let – úspěšnou rakouskou lyžařku Annemarii Moser-Pröll. Dvaašedesátkrát vyhrála Světový pohár v letech 1969 – 1980, v počtu vítězství ji překonala jen Američanka Lindsay Vonn. A právě Annemarie se tady narodila a trénovala první obloučky. „Za jedenáct let své kariéry jsem musela lyžovat každý den, i když bylo ošklivě. Teď si jdu zalyžovat, jen když svítí sluníčko,“ svěřila se Annemarie, která si v Kleinarlu, vesnička nad Wagrainem, otevřela kavárnu. Teď už ji neprovozuje, ale pořád v ní najdete výstavku všech jejích pohárů a vzpomínek ze závodů. Schválně, jestli najdete mezi trofejemi pohár z bývalého Československa? Kavárnu hledejte pod názvem Café Restaurant Olympia.

Kuchařská show

Je jasné, že při lyžování vyhládne, a to nastává ten správný čas ochutnat místní speciality. Vyhlášenou restaurací na svahu je SchüttAlm, kde můžete vyzkoušet bramboračku (5,20 eur), špenátovo-sýrové knedlíky přelité máslem (11,50 eur), nebo speciál gröstl (10,10 eur), což jsou osmažené brambory, s masem, párkem, cibulí a vajíčkem. Vůbec si tady na vybrané jídlo potrpí. Každou lyžařskou sezónu totiž zahajuje ve středisku kuchařská show. Letos přijeli kuchaři Roland Trettl a Rudi Pichler, kteří učili přítomné, jak vařit z místních surovin. Například do těstovin přidali místní usušené jedlé květy nebo z tvarohu připravili skvělou panna cotu. Stačilo si v infocentru zakoupit zvýhodněnou vstupenku na slavnostní večer nebo na oběd na sjezdovce. Určitě nepropásněte otevření příští sezóny.

Rady na cestu:

-Do Wagrain se dostanete z Prahy přes České Budějovice, Linec a Salzburk zhruba za 5 hodin jízdy autem, z Brna kolem Vídně, Lince a Salzburku také za 5 hodin jízdy autem.

-Skipas v hlavní sezóně stojí na den 56 eur pro dospělého a 28 eur pro dítě do 16 let. Více na www.wagrain-kleinarl.at

-Ubytovat se můžete v nově zrekonstruovaném hotelu Aktiv a Family Hotel Alpina, kde máte v ceně i menší wellness s bazénem a saunami. Určitě si ale zde zajděte na večeři, která se jen rozplývá na jazyku. Více na www.hotelalpina.at

-Více informací na www.kamkam.eu

Připravila: Jana Hájíčková

Foto: Wagrain-Kleinarl Tourismus

 

Komentáře