Maďarsko máme doslova nadosah – ať už jedete dálnicí přes Bratislavu a Budapešť nebo napříč Slovenskem

Reklama

Ty doby, kdy pro Čechy tato země byla „západ“, už jsou sice zaplaťpánbůh dávno pryč, ale i když dnes obracíme své turistické zájmy jinam, přece jen se právě tady najde něco, co je ojedinělé nejen v rámci Evropy, ale i v měřítku celosvětovém. Maďarsko totiž oplývá neuvěřitelným množstvím léčivých termálních pramenů a na jeho území najdete desítky lázní. Ty malé sice obvykle mají převážně lokální parametry, ale mnohé z těch velkých už snesou i nejnáročnější měřítka. Výsledky při léčbě pohybového aparátu jsou právě tady skutečně vynikající. Říká se, že když vám nepomůže pobyt v maďarských lázních, už vám holt nepomůže nic.

Lákadla Bukových hor

Vydejte se tedy s námi do Bukových hor a jejich okolí, kde na termální koupaliště narazíte skutečně na každém kroku. První zastávkou je půvabné město Eger. Leží asi 70 km od slovenského Lučence a okouzlí každého, kdo má rád historickou architekturu. Jeho panorama trošku připomíná barokní část Prahy, mohutný hrad nad městem je upomínkou statečné obrany Maďarů před tureckými vpády a je tu i jediný zachovalý minaret ve střední Evropě, kam můžete po úzkém točitém schodišti vystoupat až nahoru na ochoz.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4501″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“452″}}]]

Společenské ráchání 

Je to všem výstup jen pro odvážlivce a kdo jej absolvuje, nepochybně zamíří rovnou do lázní, aby zklidnil třes svalstva a rozkošnicky se uvolnil v nádherně teplé termální vodě. V Egeru si můžete vybrat – buď kryté turecké lázně, nebo lázně pod širým nebem s několika bazény o různých stupních teploty (od 26 do 38 stupňů Celsia). Maďaři jsou lázeňský národ a dokážou si v teplé vodě lebedit celé hodiny. Dokonce to chvílemi vypadá, že pro mnohé z nich je to více než příjemná náhražka posezení v kavárně či u sklenky vína. Asi dvacet kilometrů východně od Egeru leží rázovitá vesnička Bogács s vinnými sklepy a pochopitelně … s lázeňským areálem. Pár kilometrů západně narazíte na raritu s nevyslovitelným jménem Egerszalók. Dva kruhové bazény jsou napájeny termální vodou, která tryská ze země pár metrů nad nimi a je sváděna po bělostných kaskádách z minerálních usazenin dolů. Výlet do lázní s neméně krkolomným názvem Hajdúszoboszló, které se pyšní rozlehlým areálem s několika termálními bazény i aquaparkem, můžete spojit s návštěvou hortóbágyské pusty (dnes je tu národní park o rozloze 600 čtverečných kilometrů).

Zážitky v jeskyni

Ale pokud chcete zažít něco výjimečného, nelitujte času a zajeďte si do lázní Miskolc – Tápolca. Termální koupání ve zdejších jeskyních je pro každého návštěvníka nezapomenutelným zážitkem. Proplouváte jednotlivými kanály s tyrkysově modrými odlesky vody, nad vámi se klene strop nasvícený desítkami reflektorů a můžete si vybírat podle libosti. Chcete relaxovat v jeskyni proměněné ve vířivku, nebo raději v jeskyni s perličkovými masážemi? A co takhle postavit se přímo do vodopádu, který spadá od stropu a namasíruje vám celé tělo? Jednotlivé části jeskynního systému nabízejí termální vodu s různou teplotou a určitě odtud nebudete spěchat.                     

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4502″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“364″}}]]

 

Rady pro labužníky

Maďarská kuchyně je znamenitá, ale pozor. Objednáte-li si guláš, dostanete vydatnou hustou polévku s hovězím masem, paprikami, rajčaty, bramborami, kořenovou zeleninou a samozřejmě okořeněnou mletou paprikou, v níž jsou zavařené nočky nebo trhané nudle. Pokrm, jemuž my říkáme guláš, se v Maďarsku jmenuje perkelt (připravuje se z hovězího, vepřového či skopového masa) nebo paprikáš (ten se obvykle dělá z masa kuřecího, králičího, telecího, jehněčího či rybího).

K oblíbeným specialitám patří rybí polévka halászlé, která má řadu krajových variant.

Výtečné jsou tenké palačinky a záviny s nejrůznějšími náplněmi. Králem mezi dezerty je Dobošův dort, který si oblíbila samotná královna Sissi. Skládá se z piškotových plátů spojených máslovým čokoládovým krémem a povrch zdobí karamelová poleva.  

 

Text a foto: Michaela Vaňková  

Komentáře