Nejlepší (nejen) letní koláče

Čerstvé ovoce na zahrádce přímo láká k pečení koláčů! Cukrářky a kuchaři z kavárny Nebespán v Kašperských Horách pro vás vybrali hned tři osvědčené recepty na zdravé sladkosti, které vám zpříjemní letní i podzimní dny.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“9987″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“401″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Meruňkový koláč s tvarohem: Letní klasika jinak
„Letní klasika nemusí být jen z kynutého těsta. V téhle variantě upečete meruňkový koláč rychleji a vydrží déle křehký,“ radí Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.
Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra, na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, meruňky, na drobenku: 80 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 50 g másla
Postup:
1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto a vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.
2. Na náplň smícháme tvaroh s ostatními surovinami a rozprostřeme na těsto do formy.
3. Na vrstvu náplně vyskládáme rozpůlené meruňky a vše posypeme připravenou drobenkou.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 75 minut.
Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“9988″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvem
„Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ upozorňuje Sabina Kmecová.
Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka. Na náplň:  ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut do zlatova. Nechte vychladnout.
2. Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.
3. Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte do hladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
Tip Nebespánu: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“9989″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“401″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Letní tvarohový dort s ořechy
„Tenhle zákusek si zamilujete díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku, a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch, se hodí na letní piknik i na slavnostnější příležitosti,“ upozorňuje Sabina Kmecová.
Ingredience na těsto: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžíci kakaa. Na náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 40 g škrobu, 3 vejce, 200 g ušlehané 33% smetany, lusk vanilky. Na karamelovou vrstvu: 150 g cukru krupice, 40 g másla, 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 150 ml 33% smetany.
Postup:
1. Suroviny na těsto vsypeme do mísy, důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
2. Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.
3. Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.
4. Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a jemně ji vmícháme do náplně.
Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.
5. Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.

Tip na gastrovýlet: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Zdroj a foto: www.nebespan.cz

Komentáře