Víc tanků najdete v hospodách než v české armádě

Oblíbenost českého piva stále roste a hlavně v množství prodaných piv z tanků v Česku stoupá. V loňském roce to bylo o šest procent. Největší zkušenost s tankovým pivem v Česku, a tedy zřejmě i na světě, má pivovar Gambrinus. Ten zásobuje  v současnosti  největší počet tankových hospod a letos plánuje zavádět další. A hospodští na nabídku tanků pivovaru slyší,  pivaři totiž vnímají tankové pivo jako kvalitní, a navíc provozovatelé šetří náklad na provoz.

Tankové pivo má podle pivovaru Gambrinus velkou budoucnost. I když je nyní podíl vyčepovaného piva z tanků jen tři procenta z celého trhu, pro pověst každé značky je podstatný. Tankové restaurace jsou totiž vlajkové lodě, jedná se o restaurace s největší výtočí, kde se pivo díky čerstvosti, dokonalé technologii převozu a uchování, čepuje  v takové kvalitě, v jaké ho uvařili v pivovaru.

Tanky na dračku
Největší počet tankových hospod dnes zásobuje Gambrinus, konkrétně 388. Zavedení tanků do restaurace přitom vyžaduje nemalý náklad. Na jednu tankovou hospodu vychází investice okolo jednoho milionu korun. Náklady nese jak pivovar, tak majitel restaurace. I přes počáteční náklady je o pivo v tancích velký zájem z obou stran, což potvrzuje Pavel Zítek, obchodní sládek pivovaru Gambrinus. „Tanky chrání pivo před oxidací, a tím i změnou chuti moku po celou dobu cesty z pivovaru až po výčep. Pivo je čerstvé, jako bychom ho načepovali přímo v pivovaru,“ vysvětluje.
Jsme na tom s tanky líp než naše armáda. Máme jich 320, a budou další,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“8968″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

První moderní tanky už před 22 lety, skutečný rozmach ale slaví 20. výročí
Pivní tanky jsou známé bezmála padesát let. Původně se stavěly vertikálně, uvnitř nebyly stlačitelné vaky jako dnes, takže se pivo tlačilo vzduchem, který byl mnohdy zdrojem nečistot, a navíc pivo při styku se vzdušným kyslíkem oxidovalo.  Ty novodobé se zmíněnými vaky uvnitř začal jako první zavádět do hospod pivovar Gambrinus před dvaadvaceti lety. „Od té doby se „vytankovalo“ na 150 tisíc hektolitrů našich piv,“ říká Pavel Zítek, za pivovar Gambrinus s tím, že skutečný rozmach tanků letos slaví 20 let. Tanky jsou skutečnou českou raritou a jejich mohutný rozmach je pravděpodobně možný skutečně jen nás. „Chuť, pěnivost a celková kondice piva podléhá totiž přísnému posouzení českých pivařů a boj o pivaře se odehrává právě na poli konečné úrovně piva v půllitru. Tanky svědčí například i kondici nepasterizovaných piv, které jsou chuťově živější, ale na péči náročnější,“ vysvětluje Zítek za Gambrinus.

Dobré pivo i ušetřené peníze, říká hospodský
Slova sládka Gambrinusu potvrzuje i Michal Zvěřina, majitel dvou tankových restaurací – pražské Dejvické sokolovny a pivnice U Zívalů. Tanky má v Praze již 10 let, dohromady obě restaurace ročně vyčepují asi 1 900 hektolitrů piva. Podle něj mají tanky hned několik výhod. „Z těch velmi praktických je to vetší přehled o prodeji, menší náročnost na skladování piva a díky tankům nám odpadá finanční náročnost na obalový materiál. Nejdůležitější je ale,  že pivaři vnímají tankové pivo jako čerstvější a celkově lepší. Největším tahounem je Gambrinus nepasterizovaná dvanáctka. Celkově nám čepování piv z tanků vylepšuje byznys,“ pochvaluje si. V restauratérství se pohybuje od roku 1992 a předtím se v jeho hospodách čepovala piva sudová.

Tanky se nehodí všude
Původně se tankové hospodářství zavádělo pouze v těch největších pivnicích. Dnes už je možné uchovávat pivo i v menších, pětihektolitrových tancích, které jsou také nejpoužívanější. Velké desetihektolitrové tanky v chladící komoře jsou k vidění zejména v restauracích s vysokou frekvencí pivařů.  „Malé tanky nahrávají větší expanzi tankoven. Navíc chladící místnosti dnes nejsou potřeba, můžeme instalovat samochladící tanky, které jednak nezaberou tolik místa, a jsou zároveň i velmi zajímavou dekorací interiéru restaurace. Pořád ale platí, že jsou tanky vhodné pouze do pivnic a restaurací, kde je dostatečná výtoč, tedy a že je pivo z tanku vypito během dvou maximálně tří dnů. Pro menší restaurace zůstává ideálním řešením pivo sudové.“ doplňuje Zítek.
Koncepty tankoven přebírají i hospody v zahraničí, kam se vozí dokonce pivo ne v cisternách, ale přímo v tancích v uzavřených v kontejnerech. Takto se dodává pivo na Slovensko, do Velké Británie, Německa či Rakouska.

Zajímavosti a v číslech:
– „Gambrinus má dva druhy tanků o objemu 5 a 10 hektolitrů, tedy 1 000 a 2 000 půllitrů piva
– Pivo v tancích je chlazené na 6 – 10 st. Celsia
– Hadice od cisterny je dlouhá 8 až 50 metrů, čím kratší hadice je, tím lépe.
– Naplnění 10 hl tanku trvá cca 20 minut, pomalejší stáčení je lepší pro kvalitu piva
– 30 cisteren Gambrinus vozí pivo do 14 regionů a 388 hospod.

Komentáře