Co jste možná nevěděli o instantní kávě

Káva. Komodita, která hýbe světem. O přípravě i původu té zrnkové najdete mnoho informací. Naopak těch o instantní kávě je všude jako šafránu. Není tedy paradoxem, že instantní kávu máme doma téměř všichni, ale víme o ní tak málo? Víte, odkud pochází, jak se připravuje, jaké atributy hledat, abyste si byli jistí, že sáhnete po té správné? Přečtěte si několik základních informací, které byste měli o rozpustné kávě vědět.

1. Je instantní káva opravdu káva?
Odpověď zní, ANO je. Instantní káva se připravuje z pražených  kávových zrn, které jsou dále zpracovávány. K její výrobě, stejně jako k té zrnkové, se využívají plody dvou druhů kávovníků. Kávovník arabský, který většina z nás zná pod názvem ARABIKA, a kávovník statný neboli ROBUSTA. Arabika se od  robusty liší hlavně chutí a také nižším obsahem kofeinu. Robusta je výrazná a  výrazněji hořká, díky čemuž jí od arabiky snadno rozezná i laik. Dalším rozdílem mezi těmito odrůdami je způsob pěstování, zatímco arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, robustu nalezneme hlavně v nížinách. 

2. Sušení – vymrazování vs. rozprašování
Velmi zjednodušený proces výroby lze popsat: připraví se  nálev – extrakt z pražené mleté kávy, který se zahustí a nakonec se  tento kávový koncentrát usuší. Pro jeden kilogram rozpustné kávy je spotřebováno několik kilogramů klasické pražené kávy. Sušení  kávového koncentrátu  může probíhat dvojím způsobem: vymrazováním nebo rozprašováním – sprejováním. Vymrazování: Při tomto způsobu sušení se kávový koncentrát zmrazí  v tenké vrstvě při  teplotě  -40 až -45 °C.  Následně se zmrzlý koncentrát rozemele na malé krystalky  a  obsažená voda  v podobě ledu  vysublimuje  – neboli přejde z pevného skupenství do plynného – páry  a krystalky se dosuší. Tímto způsobem je vyrobena např. i novinka  Jacobs Gold. Sprejování: Při sprejování  se kávový extrakt vstřikuje do sušící  věže. Kávový koncentrát se rozprašuje do této věže v podobě drobných kapiček a horký vzduch, který se vhání do věže,  odpaří přebytečnou vodu a na dno padají usušené částečky kávového extraktu – instantní kávy a vodní pára je odváděna ven.

3. Japonsko – americký spasitel na vojenských frontách
Když budete pátrat po původu instantní kávy, dopátráte se dvou jmen – Satori Kato a George Constant Washington. Ten první ji poprvé představil na výstavě v USA, ten druhý si ji patentoval. Zpočátku byla instantní káva distribuována hlavně vojákům na frontách, kde jim dodávala energii a sílu bojovat. Teprve s dalším vývojem technologií a pečlivé práci různých odborníků na zachování aroma a kvality se v 50. letech 20. stol. rozšířila i na běžný trh a dnes si její mnohem modernější verzi můžeme vychutnávat i my.

4. Jaká je správná příprava instantní kávy?
Stejně tak jako u jakéhokoli jiného nápoje z kávových  zrnek, výslednou chuť instantní kávy ovlivňuje i kvalita a teplota vody. Zalijete-li své dvě lžičky instantu okamžitě poté, co cvakne rychlovarná konvice, kávu si spálíte, ztratí  aroma  a zhořkne. Obecně se uvádí, že ideální teplota pro přípravu instantní kávy je okolo 90 °C. Jednoduché vodítko – od cvaknutí varné konvice nebo bodu varu počkejte cca 1,5 minuty. U množství kávy záleží na vašich preferencích, obecně se pohybuje mezi 1-2 čajovými lžičkami na 2 dcl vody.

5. Antioxidanty a příznivé účinky kávy, i té INSTANTNÍ!
Dalším z šířících se mýtů je, že zpracováním instantní káva ztrácí své antioxidační účinky. Překvapivě ovšem ve studii, která se zaměřovala na antioxidační potenciál kávy různými metodami zpracování, provedené Univerzitou v Záhřebu , se zjistilo, že u instantních káv byly hodnoty antioxidačních látek nejvyšší. Proto i pitím instantní kávy si dopřáváte blahodárné účinky kávy.  Tip: Pokud chcete, aby si vaše káva tyto účinky zachovala, vyvarujte se mléku, které podle stejné studie tyto hodnoty výrazně snižuje.

6. Instantní káva může být i skvělým pomocníkem do kuchyně
Doba si žádá nahlížet na produkty i suroviny novou perspektivou. U kávy tomu není jinak, kromě klasického nápoje z ní lehce připravíte různé dezerty a pochutiny. Např. Jacobs pro všechny milovníky kávy v jakékoli podobě připravil sérii receptů pro inspiraci. Vyzkoušejte například kávovou granolu. Nakonec je potřeba říci, že instantní káva je časově nenáročná na přípravu a během uspěchaných rán je skvělým pomocníkem, který nám dopřeje pár minut navíc, ať už s rodinou nebo v posteli.

Komentáře