Mlékárenský výrobek roku 2018: Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněným semínkem

Mlékárna Valašské Meziříčí se také v letošním roce účastnila soutěže Mlékárenský výrobek roku 2018 a opět sklízela uznání a ocenění. Do soutěže tentokrát přihlásila výrobek Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněným semínkem, které uvedla na trh v loňském roce u příležitosti pětadvacátého výročí Mlékárny Valašské Meziříčí. Acidofilní mléko bodovalo hned dvakrát a může se pyšnit oceněním Mlékárenský výrobek roku 2018 v kategorii ,,zakysané mléčné nápoje“, ale také získalo ocenění Novinka roku 2018 v kategorii ,,mléčná řada“, ve které bylo přihlášeno celkem 27 výrobků.

Hodnocení, za účasti 23 nezávislých porotců, proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotila komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele, a také případný přínos pro životní prostředí.

„Vážíme si hodnocení odborné poroty. Jsme velmi rádi, že Acidofilní mléko vanilkové s cereáliemi a lněným semínkem slaví úspěch nejen u našich zákazníků, ale také právě u odborníků,“ říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Každá cena, kterou Mlékárna Valašské Meziříčí získá, je pro nás důležitá zpětná vazba a ocenění naší práce. Ceny Mlékárenský výrobek roku 2018 a Novinka roku 2018 jsou důkazem toho, že vyrábíme kvalitní produkty, které chutnají. A to je smysl naší práce,“ dodává Radka Benešová.

Šestnáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 19 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 61 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 9 kategoriích. Soutěž je pokaždé vyvrcholením světového Dne mléka. Z podnětu Mezinárodní mlékařské federace (IDF – International Dairy Federation) se slaví světový den mléka každoročně již od roku 1957. Od příštího roku bude dle rozhodnutí IDF oslava vždy 1.června. Samotná oslava Dne mléka proběhla v Galerii středočeského kraje v Kutné Hoře za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby. Oslavu organizoval Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka.

Acidofilní mléko vanilkové s lněnými semínky a cereáliemi
Acidofilní mléko obsahuje různé druhy cereálií jako oves, drcený ječmen, pšenici nebo lněné semínko. Obsahuje tři procenta tuku. Acidofilní mléka jsou zákazníky velice oblíbená pro svůj blahodárný vliv na organismus, obsahují totiž probiotické kultury Lactobacillusacidophilus, Bifidobacteria a Streptococcus thermophilus. Díky kvalitnímu obsahu i dobře zvoleným příchutím, vzniká kombinace prospěšného a chutného. To se projevuje na zvyšující se poptávce po těchto mléčných nápojích, přičemž právě len se opět vrací do jídelníčků stále častěji. Při výrobě Acidofilního mléka je mléko zakysáváno tradiční zákysovou – smetanovou – kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry, což zvyšuje obranyschopnost organismu. Acidofilní mléko dodává organismu ve větší míře také například vitamin B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší. Na trh se dodává také v řadě ovocných příchutí.

Zdroj: www.mlekarna-valmez.cz

Komentáře