Mrkvová polévka s cizrnou a kešu omáčkou

 
Suroviny:
1,5 kg mrkve
200 g cizrny
1,5 l zeleninového vývaru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
4 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce olivového oleje
několik snítek rozmarýnu
2 bobkové listy
1 lžíce garam masála
4 lžíce máku
čerstvě mletý pepř
sůl
Kešu omáčka:
125 ml sójové alternativy smetany Alpro Soya Cuisine
75 g kešu oříšků
150 ml vody
4 lžíce citrónové šťávy

Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kešu oříšky necháme máčet ve vodě po dobu nejméně 2 hodin. Po vyjmutí z vody je ještě jednou propláchneme. Kešu, citrónovou šťávu a sójovou alternativu smetany na vaření Alpro Soya Cuisine rozmixujeme do hladké směsi. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a solí. Mezitím osmahneme na olivovém oleji nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme čerstvý rozmarýn, bobkový list, garam masálu a sůl. Po chvíli, až se uvolní vůně koření, přidáme nakrájenou mrkev a uvařenou cizrnu. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Poté dusíme asi 20 minut, dokud není mrkev měkká. Z polévky vyjmeme bobkové listy a rozmarýn a rozmixujeme. Okořeníme dle chuti čerstvě mletým pepřem a solí. Polévku nalijeme do misek a ozdobíme kešu omáčkou, cizrnou a mákem.

Zdroj: Alpro

Komentáře