Nejoblíbenější italské sýry a označení kvality

Sýry mají v Itálii dlouho tradici a jsou neoddělitelnou součástí její světově oblíbené kuchyně. Hlavním regionem pro jejich výrobu je severní Itálie, od náhorní plošiny Asiago až po kraje Piemont, Lombardie a Emilia Romagna, se rozprostírají louky, na kterých se pasou krávy, které dodávají to nejkvalitnější mléko. Právě to je základem těch nejkvalitnějších sýrů. Tajemství jejich zpracování se téměř nezměněné předává z generace na generaci.

Parmigiano Reggiano, Asiago a Gorgonzola jsou tři z nejoblíbenějších italských sýrů. Aby zákazník věděl, že kupuje opravdu originální sýr s tou pravou nezaměnitelnou chutí, měl by na nich hledat evropskou značku DOP (Chráněné označení původu). Výrobky s ochrannou známkou DOP charakterizuje tradiční geografické místo původu. Vyrábí se tedy z toho správného mléka a v tradiční oblasti, jejíž vlastnosti dávají sýru specifickou chuť. Známka také zaručuje, že jsou sýry vyráběny tradiční formou a za pomocí postupů, které vymysleli naši předci. Všechny tři sýry se používají jak ve studené, tak v teplé kuchyni a mají téměř nekonečné množství využití.

SYSTÉM CERTIFIKÁTU EVROPSKÉ KVALITY
Výrobky s označením DOP a IGP představují nejvyšší úroveň evropské zemědělsko-potravinářské výroby. Každý z nich je výsledkem jedinečné kombinace lidského úsilí a vlastností dané geografické oblasti a jejích přírodních podmínek.

Z tohoto důvodu stanovila Evropská unie přesná pravidla pro jejich zachování. Hlavním cílem je poskytnout výrobcům konkrétní nástroje pro lepší identifikaci a propagování produktů se specifickými vlastnostmi a zároveň je chránit před nekalou konkurencí. Tento nástroj pak slouží i jako ochrana spotřebitelů a ukazatel originality a kvality.

DOP (Denominazione di Origine Protetta – chráněné označení původu)* označuje originální produkt nejvyšší kvality. Jeho vlastnosti a jakost jsou výlučně spjaty s konkrétní zeměpisnou oblastí a lidskou činností (tradiční a řemeslná výroba). Výroba a zpracování se odehrávají v omezené geografické lokalitě a respektují přísná pravidla.

IGP (Indicazione Geografica Protetta – chráněné zeměpisné označení)* se používá pro vysoce kvalitní produkty z určité lokality, regionu nebo země. Jakost, pověst nebo jiné vlastnosti produktu lze přičíst především jejich zeměpisnému původu.

O zápis do evropského rejstříku DOP a IGP se mohou ucházet pouze výrobky, které mají jasně prokazatelné výrobní tradice, které jsou nerozlučně spojené s oblastí svého původu. A zároveň dokáží zajistit certifikovaný a vysoký kvalitativní standard výroby.

Proč zvolit sýry s označením DOP a IGP

  • dávají spotřebitelům záruku, že kupují autentický a kvalitní výrobek, který je součástí gastronomického dědictví zemí Evropské unie
  • zhodnocují práci svých výrobců a chrání je před imitacemi, paděláním a nekalou konkurencí
  • podporují udržitelnost a hospodářský rozvoj oblastí a jejich místní zemědělské a gastronomické rozlišení

V roce 2016 registruje Evropská unie 663 označení DOP a 766 IGP (s výjimkou tvrdého alkoholu, vín a aromatizovaných vín). Nejvíce jich nalezneme v Itálii, celkem 282 (květen 2016). Jedná se o různé gastronomické produkty (mléčné výrobky, masné a drůbeží výrobky, uzeniny, mořské produkty, ovoce a zelenina, obiloviny, těstoviny, olivy a olivový olej, chuťové přísady, med, cukrovinky a další). Jasně to ukazuje excelentní úroveň italské zemědělsko-potravinářské výroby a její pevné pouto s jednotlivými geografickými oblastmi.

Mezi 165 výrobků s označením DOP patří například:
Parmigiano Reggiano, Asiago, Gorgonzola, Grana Padano, Pecorino Toscano, Piave, Montasio, (sýry), Prosciutto di Parma, Prosciutto Toscano (šunky), Patata di Bologna (brambory), Pistacchio verde di Bronte (pistácie), Arancia di Ribera (pomeranče), Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (balzamikový ocet)

Označení IGP nese 117 produktů, mezi nimiž nalezneme:
Agnello di Sardegna (jehněčí), Bresaola della Valtellina, Speck Alto Adige (uzeniny), Arancia Rossa di Sicilia (pomeranče), Mela Rossa Cuneo (jablka), Ciliegia di Vignola (třešně), Cipolla Rossa di Tropea (červená cibule), Limone di Siracusa (citrony), Nocciola del Piemonte (ořechy), Pasta di Gragnano (těstoviny), Aceto Balsamico di Modena (balzamikový ocet)

Více najdete na odkaze:

*Nařízení (EU) č. 1151/2012 (článek 5) přesně definuje význam označení DOP a IGP

Komentáře