Nový trend v cukrařině: Jednorožec

Recept na skvělý dort Unicorn z dílny cukrářského mistra Josefa Maršálka.„Tenhle šílený barevný americký trend ještě pořád neprosákl do mainstreamu. Výsledek? Uvidíme pastelově duhové kreace ve stále více cukrárnách. Dobrou zprávou je, že dnes je umíme vyrobit i ze 100 % přírodních barviv. Spirulina se dostává na naše stoly!“ říká Josef Maršálek z CakeShop Prague.

Suroviny:
Korpus:
6 ks vejce
4 ks žloutky
250 g cukr krupice
250 g hladká mouka
100 g olej
100 g voda
12 g prášek do pečiva
1/2 vanilkového lusku
1 g himalájské soli

Přírodní barvy v pastě:
modrá
růžová
žlutá

Švýcarský máslový krém:
4 velké bílky
240 g cukr krupice
250 g másla
1/2 vanilkového lusku
2 g himalájské soli

Na promazání:
200 g jahodového džemu

Postup:
Vejce, žloutky, cukr, sůl, vyškrabanou vanilku a olej vyšleháme do husté pěny. Nakonec zamícháme mléko, směs mouky a prášku do pečiva. Hmotu rozdělíme na tři části a obarvíme pastelově žlutou, růžovou a modrou. Formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a vyložíme papírem. Doprostřed formy nalijeme půlku žluté hmoty, na ni polovinu růžové a modré; postup zopakujeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 – 50 minut; zkusíme špejlí, zda je hotové. Necháme vychladnout a vyřízneme z formy, dvakrát vodorovně prořízneme a promažeme jahodovým džemem.

Krém:
Bílky, cukr, sůl a vanilková zrníčka nad parou nahřejeme za stálého míchání dohorka; Odstavíme a vyšleháme do hustého sněhu. Pokračujeme ve šlehání do částečného vychlazení a postupně zašleháme máslo. Na plné otáčky vyšleháme do nadýchaného lehkého krému. 1/4 ho použijeme na naplnění rozkrojeného dortu, druhou čtvrtinou zamázneme povrch i strany a necháme krátce vychladit. Třetí čtvrtinu obarvíme na růžovou a tou dohladka zakryjeme celý dort. Zbylý krém opět obarvíme pastelovými tóny žluté, modré a fialové. Do cukrářského sáčku dáme hvězdicovou trubičku a po lžičkách střídavě různé barvy krému. Ozdobně nastříkáme hranu dortu malými a většími růžicemi. Vychladíme; před podáváním necháme ideálně 30 minut v pokojové teplotě.

Zdroj: CakeShop Prague

Komentáře