Passiflora? A co to proboha je?

Marakuja se nejvíce pěstuje v Brazílii a Kolumbii, ale najít ji můžeme v teplých oblastech po celém světě. Český název tohoto ovoce je mučenka jedlá a je odvozen od tvaru květů, které připomínají trnovou korunu.

Existují dvě barevné odrůdy této rostliny. Žlutá až zlatavá, která může dorůst do velikosti grapefruitu, a fialová, jejíž slupka je mírně jedovatá. Slupka je ovšem tvrdá a tuhá a jen těžko ji rozkoušete, takže se nemůže stát, že byste ji omylem snědli. Navíc pokud se slupka vaří (třeba při výrobě džemu), tak se jedovaté látky tepelnou úpravou ničí a nemusíte se ničeho bát.

Dužnina s mnoha semeny je šťavnatá, osvěžující, nakyslé chuti s typickým aroma. Najdete v ní velké množství železa a dále provitamín A, vitamíny B, C, fosfor, a vápník. Plody můžete vyjídat lžičkou, ale marakuju lze využít také v ovocných salátech, jimž dodá výrazné aroma a nakyslou příchuť. Dužnina se hodí třeba i do jogurtu, zmrzliny, lze ji použít jako součást polevy na dorty a obecně do dezertů. Často je součástí džusů, a proto se hodí i do různých šťáv smoothie a dalších nápojů. Svou osvěžující chutí totiž dokáže nabudit organismus, což se hodí hlavně v těchto sychravých dnech.

Marakuju si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

Marakuja – Passion fruit (cca 45 g) si můžete objednat z e-shopu Kosik.cz za cenu 13,50 Kč.

Komentáře