Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

Připravte si pohankové lívanečky. Pohanka obsahuje například významný rutin, který zlepšuje pružnost cév a jistě ho ocení lidé, kteří mají problém s křečovými žilami.

Časová náročnost: 20 min
4 porce

Suroviny:
120 g Pohanka
100 g Olej
140 g Jablka dušená
120 g Hladká mouka
Sůl
2 ks Vejce
200 g Smetana 33%
Skořicový cukr
1/2 Prášek do pečiva
200 g Povidla
1 ks Vanilkový cukr
Rum

Postup:
Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezi tím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.

Tip:
Pohanka se pomalu vrací do domácího jídelníčku. Obsahuje vyváženou skladbu aminokyselin a mastné kyseliny, mnohem více než ostatní obiloviny. Vysoký je obsah vitamínů typu B, C, E, obsahuje minerály jako je mangan, selen, měď, zinek. Pohanka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a obsahuje významný rutin. Konzumuje se mimo jiné při detoxikaci organismu, v době těhotenství, při poškození jater, prospívá cévám. Často se upravuje jako kaše. Obsah balení: 450 g, cena: 29 Kč.

Zdroj: www.menugold.cz

Komentáře