Pomerančová marmeláda s kapkou rumu

Zavařování rozhodně nekončí poslední sklizní jahod a dokonce to ani nemusí být velká akce na celý víkend. Už jste někdy zkusili jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici, nebo jsou ho zrovna plné obchody? V zimním období stačí pár pomerančů, želírovací cukr a kapka rumu, která zbyla třeba ještě z vánočního pečení…

Pomerančová marmeláda s kapkou rumu
Suroviny:
1 kg oloupaných pomerančů
4 lžíce rumu
citronová šťáva
BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta

Postup:
Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Naše tipy:

Inspirujte se dalšími recepty na chutné marmelády a džemy.

Komentáře