Připravte si lahodnou houbovou polévku

Pravá houbařská sezóna začíná sice až v létě, ale proč si nedopřát už teď zimní houbovou polévku z žampionů, které jsou u nás běžně k dostání po celý rok. Teplý krém je vydatný a zahřeje nejen v chladných dnech.

HOUBOVÝ KRÉM SE SÝROVO-ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY
Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.

4 porce, 40 min., náročnost střední

Ingredience na polévku:
• 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
• 1 cibule
• 50 g másla
• olej
• 2 lžíce hladké mouky
• 600 ml vývaru
• 250 ml 30% smetany
• sůl, pepř
• 1 lžička drceného kmínu
• hladkolistá petržel

Ingredience na knedlíčky:
• 1 šalotka
• 25 g másla
• 2 lžíce smetany
• 1 rohlík
• 1 vejce
• 50 g eidamu v celku
• 2 plátky šunky
• lžička nasekané petržele
• sůl, pepř
• muškátový oříšek
• 2 lžíce strouhanky

Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
2. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
3. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
4. Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
5. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
6. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
7. Vmíchejte nasekanou petržel.
8. Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
9. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
10. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
11. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
12. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
13. Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

Komentáře