Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

Připravte si chutný nákyp v podobě třeba sladkého oběda. Na nákypu si pochutnají nejen zastánci zdravé výživy.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4

Suroviny:
200 g kulatozrnné rýže
40 g pohanky
0,6 l mléka
120 g másla
80 g cukru
3 ks vajec
1/2 balíčku vanilkového cukru
400 g dušených jablek
citrónová kůra
mletá skořice
špetka soli

Postup:
Propláchnutou rýži s pohankou vsypeme do vroucího mléka. Osolíme a přidáme 1/3 másla. Vaříme do měkka, poté necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme společně s 1/2 cukru, 1/3 másla a citrónovou kůrou. K bílkům přidáme zbylý cukr a vyšleháme do sněhu. Žloutkovou směs přidáme k vychladlé rýži a poté opatrně přimícháme také bílkový sníh.

Vymastíme formu na pečení, na dno vložíme 1/2 směsi, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem a překryjeme druhou částí směsi. Celé přelijeme rozpuštěným zbytkem másla. Pečeme do zlatova na 180°C. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení šéfkuchaře: Místo moučkového cukru dozdobte hotový nákyp jahodovým přelivem.

Zdroj: www.lafood.cz

Komentáře