Špenátový koláč

Připravte si slané pohoštění, které fantasticky chutná.
 
Počet porcí: 8
Čas přípravy: 50 min.
Doba vaření: 30 min.

Ingredience:
• 1 balení Špenátu Dione 450 g
• 1x balení listového těsta
• 2 lžíce rostlinného oleje
• 1x cibule
• 2 stroužky česneku
• 200 g zakysané smetany
• 200 g strouhaného sýra
• 3 vejce
• sůl
• pepř
 
Postup:
1. Balíček listového těsta rozválíme do kulaté formy a propícháme.
2. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme rozdrcený česnek a špenát DIONE připravený dle návodu na obalu.
3. Směs osolíme, opepříme a dáme zchladit. Následně vmícháme zakysanou smetanu, cca 200 g strouhaného sýra a 3 vajíčka.
4. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25-30 min.

Zdroj: Hamé

Komentáře

Špenátový koláč

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.

Suroviny na těsto:
• 330 g hladké mouky
• 170 g másla
• 6 g soli
• 1 vejce
• 60 ml studené vody

Suroviny na náplň:
• 250 ml mléka
• 250 ml smetany 33%
• 6 vajec
• sůl a pepř
• 250 g čerstvého špenátu
• 70 g sýru Gran Moravia

Postup:
1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

Zdroj: Akademiekvality.cz

Komentáře