Valentýnské dobroty dle Mlékárny Valašské Meziříčí

Dobré vztahy v rodině, a to i v té právě tvořené, je dobré oslavovat pravidelně, a to jakýmkoliv způsobem. Nemusí to být nezbytně jen na svatého Valentýna a nemusíme pokaždé ohromovat drahými dary. Je docela možné, že k dobré náladě nebo vyjádření spokojenosti ve vztahu, může přispět i malá drobnost připravená pomoci výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí.

Odkud se legenda o svatém Valentýnu vzala? Valentýn, kterého si v polovině února připomínáme, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století. V Česku patří tento svátek k relativně novým. Dříve byli uctívání patroni rodiny, a to svatý Jáchym nebo svatá Anna a samozřejmě svatý Josef se svatou rodinou. Tradice svatého Valentýna coby patrona snoubenců se výrazněji rozšířila až po roce 1989.

Mlékárna Valašské Meziříčí k příležitosti oslavy svátku svatého Valentýna připravila dva lahodné recepty, které lze však přichystat po celý rok. K přípravě Valentýnského minidortíku ve tvaru srdce a nápoje lásky byly použity produkty Mlékárny Valašské Meziříčí. „Naše výrobky jsou hodně využívány ve studené kuchyni, proto jsme připravili dva sladké recepty vhodné nejen na svatého Valentýna, které není nutné péct,“ uvádí Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Prvním receptem jsou minidortíky, lze však připravit i jeden větší dort. Druhý recept pak lze připravovat po celý rok a využít k tomu i sezónní ovoce,“ dodává Radka Benešová.

Valentýnský minidortíky ve tvaru srdce
Suroviny:
500 g omytých čerstvých jahod nebo malin, případně jiné ovoce
300 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
250 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
250 g kulatých dětských piškotů
2 sáčky vanilkového cukru
1 ks želatiny

Postup:
Nejprve smícháme Kysanou smetanu z Valašska, Bílý jogurt z Valašska a vanilkový cukr, aby nám vznikl hladký krém. Použijeme malé formy ve tvaru srdce. Na dno každé dáme piškoty, na ně poklademe ovoce – jahody či maliny a polijeme připraveným krémem. Postup ještě jednou opakujeme. Na vrchní vrstvu si připravíme želatinu dle návodu. Místo čisté vody můžeme použít i šťávu z ovoce. Dort polijeme připravenou želatinou a necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Nápoj lásky
Suroviny:
250 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
125 g jahod, malin nebo jiného ovoce (dle chuti)
med na oslazení, případně můžeme přidat i Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí

Postup:
Jahody omyjeme a dáme do mixéru společně s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí a rozmixujeme. Pokud se nám nápoj zda být málo sladký, můžeme přidat med. Pokud jej chceme hustější, můžeme přidat Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí.

Kefírové mléko nízkotučné
Obsahuje probiotické kultury – LactobacillusAcidophilus, Bifidobacteria, StreptococcusThermophilus. Obsahuje 1,1% tuku a je vhodné pro všechny věkové kategorie. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale výborně také i do studené kuchyně. Řadí se k nízkotučným produktům, tudíž je vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne. Cena výrobku je 16,90 Kč.

Kysaná smetana z Valašska
Kysaný mléčný výrobek má hustou, krémovou konzistenci. Vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí a obsahuje 15% tuku. Kysaná smetana je surovina, která má v gastronomii opravdu široký záběr. Lze ji využít pro přípravu pokrmů teplé i studené kuchyně. Může být součástí pomazánek, salátů, dortů, omáček, a dalších kulinářských skvostů. Prodává se v balení 180 gramů za 15,90 Kč. V loňském roce tato smetana získala ocenění Regionální potravina Zlínského kraje.

Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přeji hodně lásky

Zdroj: www.mlekarna-valmez.cz

Komentáře