Velikonoční mazanec

Velikonoce patří k svátkům, jež mají nejdelší přípravné období vrcholící ve Svatém neboli Velkém týdnu. Toto období začíná Květnou nedělí, což je poslední den čtyřicetidenního půstu, graduje svatým třídenním, tedy Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem a Bílou sobotou a končí před slavností Vzkříšení. Období Velikonoc je spojeno s pečením tradičních i netradičních pochoutek. Mezi ty tradiční patří bezesporu mazanec. Zkuste i vy Velikonoční mazanec.

Velikonoční mazanec
Suroviny:
190 g celozrnné špaldové mouky
150 ml Čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
50 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 sáček sušeného nebo čerstvého droždí
3 žloutky
170 g ovesných vloček (jemně namletých)
50 g třtinového cukru
70 ml oleje (můžeme použít zdravější variantu např. kokosový olej)
1 lžička vanilkového extraktu
sušené ovoce dle chuti (nasekané meruňky, brusinky, rozinky dle toho, co máme doma)
vejce na potření
mandle na posypaní

Postup:
V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek. Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.

Zdroj: Mlékárna Valašské Meziříčí

Komentáře

Velikonoční mazanec

Velikonoční klasika a bez toho to zkrátka nepůjde. 🙂

Suroviny:
450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
anýz
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek, 1 celé vejce
špetka soli
250 ml mléka
65 g másla
rozinky (mohou být namočené v rumu)

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19423″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Postup:
1) Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě).
2) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3) Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.
4) Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.
Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.
5) Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.
Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.
Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
5) Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.

Zdoj: Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Mazalová z „V kuchyni obyčejné ženy“.

Komentáře