Jablečný závin

Nebaví vás klasický závin? Udělejte ho do formy…

Suroviny:
2 vejce
350 g mouky
175 g Hery máslová příchuť
100 g + 2 lžíce cukru
Špetka soli
1 kg jablek (celková hmotnost před oloupáním)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička skořice
Kukuřičný škrob
Moučkový cukr
Potravinová folie
Formičky na vykrajování

Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Mouku, Heru, 100 g cukru, vejce, 1 vaječný bílek a špetku soli ušleháme ručním mixérem do hladka. Rozdělíme na 3 části, dvě porce znovu ušleháme. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, bez jadérek. Smícháme s citronovou šťávou, skořicí, kukuřičným škrobem a 2 lžícemi cukru. Předehřejeme troubu na 180 °C (konvektor 160 °C). Vymažeme formu tukem. Větší množství těsta vtiskneme do formy, čímž nám vznikne také okraj. Rozprostřeme směs s jablky. Menší množství těsta rozválíme na potravinářské folii ve velikosti formy na pečení a vykrojíme obrazce. Těsto potom použijeme jako víko na koláč. Rozšleháme žloutek a potřeme jím koláč. V předehřáté troubě pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem podle chuti.

Tip:
Také můžete přidat do směsi 75 g rozinek.

 

 

Komentáře