Pečení s vůní podzimu

Podzim nám již pomalu klepe na dveře, vychutnejte si lahodné recepty.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“25668″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“338″}}]]

Jablečný crumble s mandlovo-ovesnou drobenkou
Oblíbenou surovinou pro podzimní pečení jsou jablíčka. Pokud se vám jejich letošní úroda vyvedla a pomalu už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte voňavý jablečný crumble. Je to lehká varianta drobenkového koláče, nemá totiž těstový základ. A pokud máte rádi kombinaci jablek a ořechů, pak pro vás tento jednoduchý dezert bude jistě to pravé ořechové.

Ingredience:
300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky
1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
mletá skořice dle chuti
 
Na drobenku:
150 g jemně mletých vloček
100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy)
50 g cukru (můžete přidat dle svého)
150 g másla (pokojové teploty)

Postup:
1) V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky nahrubo.
2) Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.
3) Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou.
4) Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). V průběhu pečení dezert pečlivě hlídejte. Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“.
Podávejte vlažný, můžete přidat lžící jogurtu či kysané smetany.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“25665″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Celozrnná buchta s mákem a švestkami
Typickým podzimním ovocem jsou švestky. Vyzkoušejte chutnou kombinaci švestek, máku, medu a skořice v celozrnném dezertu, který pro vás připravila foodblogerka Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

Ingredience:
(na plech o velikosti 25*38 cm):
300 g celozrnné pšeničné mouky
20 g droždí
2 žloutky
150 ml rostlinného mléka
1 lžička třtinového cukru
80 g kokosového oleje
špetka soli
3-4 hrnky vypeckovaných švestek
3 lžíce medu
1 hrnek máku
1 lžička skořice
mandlové lupínky

Postup:
1) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače.
2) Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10-15 minut vyběhnout kvásek.
3) Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto.
4) Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
5) Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
6) Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs.
7) Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“25667″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“337″}}]]

Mrkvové muffiny s dýněmi
Na podzim přichází na scénu také dýně všemožných tvarů, která se řadí mezi tradiční podzimní lahůdky. Využití dýní v kuchyni se meze nekladou, zkuste třeba spojení dýně a mrkve v nadýchaném muffinu a vytvořte na vašem stole tu pravou podzimní atmosféru.

Ingredience:
2 šálky najemno nastrouhané mrkve
1 a ¾ šálku hladké mouky
½ šálku hnědého cukru
2 čaj. lžičky prášku do pečiva
¾ čaj. lžičky sody bikarbóny
½ čaj. lžičky Soli
¾ hrnku bílého jogurtu
60g rozpuštěného másla
1 vejce

Krém:
300g krémového sýru (např. Philadelphia)
100g moučkového cukru
marcipán a gelové potravinářské barvy

Postup:
1) Suché ingredience smíchejte pomocí plochého šlehače v míse kuchyňského robotu KitchenAid, poté postupně přidejte rozpuštěné máslo, jogurt a vejce.
2) Vše vypracujte v těsto, kterým následně plňte do košíčky na pečení muffinů. Košíčky plňte jen do 2/3.
3) Pečte v troubě předehřáté na 180°C, cca 30min. dokud košíčky nezezlátnou. Po upečení nechejte zcela vychladnout na mřížce.
4) Mezitím si připravte krém a suroviny na výrobu „dýní“ na ozdobu.
5) V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid si pomocí balónové metly vyšlehejte sýr s cukrem. Krém nesmí být tekutý. Pokud je, přisypejte ještě trochu cukru. Dejte alespoň na 20 minut do lednice.
6) Vychladlé muffiny ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku. Marcipán si obarvěte gelovými barvičkami a vytvarujte do tvaru malých dýní, kterými následně ozdobte vršek muffinů.

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“. 

Komentáře