Tartelky s čokoládou a pistáciemi

Celý svět (1. 10.) slaví mezinárodní den kávy. Kávová kultura je i v české republice na vzestupu, nejoblíbenější káva je u nás cappucino. Druhé stojí espresso, kterému chybně říkáme piccolo. Návštěvu můžete ke kávě překvapit třeba přiloženou sladkou tartaletkou. Capuccino a presso vedou u nás i u Slováků. Co se kávové kultury týká, Češi i Slováci blíž jižní kultuře porcelánových hrníčků, než stylu velkých amerických káv do kelímku. „V České i Slovenské republice je nejoblíbenější cappucino, které má bohatou mléčnou pěnu a je tak určeno k opravdovému vychutnávání,“ uvádí Zuzana Svobodová, PR manažerka McDonald´s pro Českou a Slovenskou republiku a dodává: „Druhé si stojí espresso“. Pokud připravujete kávu návštěvě, servírujte ji do porcelánových hrníčků a přiložte sušenku, nebo třeba tartaletku. Tento křehký košíček, vonící po mandlích, můžete připravit i sami.

Tartelky s čokoládou a pistáciemi
Suroviny na těsto (na 8 ks):
– 1 hrnek mandlí
– 1 hrnek hladké mouky
– 1/2 hrnku kakaa
– 2 lžíce medu
– 2 lžičky mleté skořice
– 4 lžíce kokosového oleje
– 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
– 4 lžíce vody

Náplň:
– 200 g hořké čokolády
– 3/4 hrnku smetany ke šlehání
– pistácie

Postup:
Do food processoru nebo mixéru nasypte všechny suroviny na těsto a nechte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto vtlačte pomocí rukou do formiček na tartaletky a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Takto připravené tartaletky pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte na kostičky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem. Vršek tartaletek posypte nasekanými pistáciemi a nechte je na hodinu ztuhnout v lednici.

Recept připravila bloggerka Šůša, její práci můžete vidět na blog.kitchenaid.cz.

Komentáře

Tartelky s čokoládou a pistáciemi

Buďte mistry kávové kultury a připravte hostům malé kouzelné tartaletky. Tartaletky jsou křehké košíčky, které voní po mandlích. Připravit je můžete v jakékoliv velikosti, ke kávě se samozřejmě hodí menší, které doplní zážitek z lahodné kávy.

Suroviny na těsto (na 8 ks):
1 hrnek mandlí
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku kakaa
2 lžíce medu
2 lžičky mleté skořice
4 lžíce kokosového oleje
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
4 lžíce vody

Náplň:
200 g hořké čokolády
3/4 hrnku smetany ke šlehání
pistácie

Postup:

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11180″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Do food processoru (např. značky KitchenAid) nebo mixéru nasypte všechny suroviny na těsto a nechte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte ještě trochu vody.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11181″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Hotové těsto vtlačte pomocí rukou do formiček na tartaletky a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Takto připravené tartaletky pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11182″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Smetanu vlijte do hrnce, přidejte na kostičky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem. Vršek tartaletek posypte nasekanými pistáciemi a nechte je na hodinu ztuhnout v lednici.

Recept připravila bloggerka Šůša, její práci můžete vidět na blog.kitchenaid.cz.

 

 

Komentáře