Dýně – oranžový poklad podzimu. Bonus: recept na dýňové latté

Reklama

Hokkaidó, muškátová, máslová, špagetová, mexická, okrasná…Také jste objevili kouzlo těchto oranžových darů podzimu? Dýňová polévka je již stálicí na vašem stole a vy hledáte nové využití tohoto skvělého zdroje vitamínů, minerálů a vlákniny? Ať už se vám při představě dýně vybaví nevábný kompot ze školní jídelny, či barevné podzimní listí a Halloween, vyzkoušejte námi ověřené recepty s využitím dýně Hokkaidó a udělejte tak něco pro své zdraví. 

Dýně jako zdroj vlákniny a vitamínů, navíc nízkokalorická 

Dýně je často přehlížený zdroj vlákniny, přitom jí obsahuje více než 3 g na hrnek. I s pouhými 49 kaloriemi zasytí na dlouhou dobu a pomáhá tak při redukci váhy. Patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, látek ohrožujících arterie a srdce. Naopak obsahuje vysoký podíl draslíku, vápníku a zinku. Má diuretické a laxativní účinky. 

Semínka v ní obsažená jsou bohatá na fytosteroly, které podle studií bojují se špatným cholesterolem a s některými druhy rakoviny. Pomáhají zlepšovat náladu podporou vylučování serotoninu. No není to důvod k tomu, abyste si jimi posypali svůj salát? Oranžová barva dýně zase značí vysoký obsah beta karotenu a vyživuje tak vaši kůži.

Cvičíte pravidelně? Výzkumy ukazují, že vysoký obsah draslíku v zelenině napomáhá obnově buněk po náročném tréninku. Sáhněte po ní namísto proteinového koktejlu. Máte vysoký krevní tlak? Podle studií Národního výzkumného centra v Egyptě je dýňový olej výborný pro prevenci vysokého krevního tlaku. Přidejte ho do studené kuchyně, vaše srdce vám poděkuje. 

Vyzkoušejte naše tipy:

Dýňové latté

V malé pánvi nechte chvíli zkaramelizovat dvě lžíce dýňového pyré, špetku muškátové oříšku, půl lžičky skořice, vanilkový extrakt a oblíbené sladidlo (třtinový cukr, agáve sirup, stévie). Vše poté zalijte 1 dcl mléka (bio kravské, rýžové, sójové, kokosové). Zahřejte a poté tímto krásně vonícím dýňovým mlékem zalijte připravenou porci espressa v oblíbeném víkendovém hrníčku. Přidejte našlehané mléko či šlehačku, posypte skořicí a horké podávejte k snídani. Zaručujeme pohodový start do dne.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4600″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“456″}}]]

Tip JO magazínu:

Udělejte si dýňové pyré: Vydlabanou a na měsíčky nakrájenou dýni dejte na pečícím papíru na plech do trouby a pečte, dokud není dýně úplně měkká. Po schlazení oloupejte a rozmixujte na jemno. Takto upravenou dýni dejte do mrazáku. Zásoby tak můžete snadno použít pro rychlou polévku, do pečení či ranní kaše nebo do latté.

Podívejte se také na další recepty s dýní. Chystáme pro vás: dýňové gnocchi, dýňovo-čokoládové brownies či dýňovou kaši. Již brzy!

Lucie Hložánková

 

Foto: Autorka, archiv

 

Komentáře