3x akce na sobotu: Zámecké slavnosti, výstava a pivní festival

Nemáte plány na víkend? Přinášíme vám tři super tipy, kam vyrazit.

Zámecké slavnosti ve Svijanech již tuto sobotu
Zámek Svijany přivítá 24. června hosty na Zámecké slavnosti při příležitosti prvního výročí otevření zámku veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci. Zámek Svijany byl až do nedávna v havarijním stavu. Před čtyřmi lety jej Pivovar Svijany odkoupil a rozhodl se z něj vytvořit atraktivní centrum kulturního dění a jeden z nejpřitažlivějších výletních cílů v celém Pojizeří.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22586″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“338″}}]]

Děti i dospělé návštěvníky čeká během celého dne bohatý program na nádvoří, v zámecké zahradě i ve vnitřních prostorách samotného zámku. Celý areál se otevře v 9:00 hodin a v 10:30 bude slavnostně naražen sud a spuštěny vlajky. Zámek ožije dobovými postavami. Návštěvníci se tak na několika stanovištích po celém zámku budou moci potkat s šaškem, zámeckou paní, rytířem a dalšími postavami spojenými s životem na zámku. Pohádkové postavy zapojí do děje především děti, pro které jsou připraveny různé úkoly a překvapení. Děti se tak hravou a zvídavou formou dozví o zámku to, co ještě nevěděly. Během prohlídek mohou návštěvníci obdivovat zámeckou kapli s pečlivě zrestaurovanými freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22585″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“319″}}]]

Nádvoří zámku rozezní hudba, dětem udělá radost pohádkové divadelní představení a vystoupení sokolníka. Všichni si pak budou moci upéct vlastní chleba v kamenné peci na zámecké zahradě nebo vyzkoušet přesnost své mušky ve středověké střelnici. „Věříme, že zajímavé zámecké expozice, zahrada zámku a nově otevřené restaurační a ubytovací zařízení přiláká tuto sezónu ještě více návštěvníků než loni, kdy navštívilo zámek na deset tisíc hostů,“ řekl Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany. Kromě zámku je možno navštívit i přilehlý pivovar, exkurze se budou konat každých 30 minut, je ovšem nutné si předem rezervovat místo.

Návštěvníci se mohou těšit na mnoho zajímavých stánků s krajovými produkty a kulinářskými specialitami. Mimo to si budou moci pochutnat na grilovaném mase v nově otevřeném grilu Zámecký šenk. Milovníci svijanského piva by si neměli nechat ujít především Zámecký Máz, který pivovar poprvé uvařil k loňskému slavnostnímu otevření zámku a od té doby patří do široké nabídky svijanských speciálů.

Putování na zámku s dobovými postavami

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22581″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“227″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Zámek Svijany
První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo letos v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu a vlastní zámecká restaurace. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22582″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“401″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Víkendová výstava: Úžasné fotky z festivalu Burning man od Marka Musila!
Společnost Nikon uspořádala v Brně jako součást oslav svého 100. výročí výstavu, která již sklidila nebývalý úspěch také v Praze.Výstava DUST and LIGHT The Burning Man Collection Marka Musila probíhá v rámci 4. ročníku F! Festivalu fotografie Brno 2017. Užít si ji můžete nyní do konce tohoto týdne, až do neděle 25. 6. 2017

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22589″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Výstavu najdete v industriálních prostorách bývalé továrny Mosilana. Atmosféru fotografií podtrhuje perfektní nasvícení – za světelnou instalací stojí architekti světla VISUALOVE, kteří odvedli skutečně skvělou práci. Výstavu doplňuje velkoplošná projekce a… také pravý pouštní písek na podlaze.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22583″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kde: Bývalá továrna Mosilana, Špitálka 12/60, 602 00 Brno
Kdy: 18–25. června 2017
Otevřeno: 10–18 hodin
Vstupné: 70 Kč (zvýhodněné 40 Kč)

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22584″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Gambrinus den: Dejte si pivo do skla na největší pivní zahrádce
Jediný pivní festival, který nabídne tu největší pivní zahrádku, na které vám obsluha přinese v oroseném skle perfektně načepované tankové pivo. To je Gambrinus den, jehož druhý ročník se bude konat v sobotu 24. června, jak jinak, než v hlavním městě českého piva, v Plzni. Velkým lákadlem je rozhodně festivalová várka piva. „Pro Gambrinus den jsme uvařili Nefiltrovanou festivalovou 12 s výjimečně plnou chutí, kterou jinde neochutnáte. Čepovat se budou ale i naše další piva,“ říká sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

V tento den se Plzeň změní na největší pivní zahrádku se skvělým pivem a bohatým doprovodným programem. Na čtyřech festivalových zónách nebudou chybět ty nejlepší místní hudební kapely. Centrem všeho dění bude náměstí Republiky, kde se na hlavním pódiu mimo jiné uskuteční finálové klání o titul Gambrinus Mistr výčepní 2017 a večer si tu všichni účastníci budou moci připít se sládky pivovaru a pokusit se o rekord v největším počtu přiťuknutí.

Do festivalového dění jsou zapojeny i ty nejlepší plzeňské hospody, které se budou o hosty pečlivě starat. Návštěvníkům festivalu budou servírovat jídle ze speciálního menu a perfektně načepované pivo. Na kontrolu, pomoc, ale i s radou všem výčepním z místních restaurací vyrazí finalisté boje o nejlepšího výčepního. „Budeme kontrolovat kvalitu čepování a budeme pomáhat hospodským tak, aby si mohli lidé vychutnat pivo v té nejlepší kondici, která nemá ani tu nejmenší chybu,“ říká sládek Zítek. Nejlepší finalisté klání pak budou učit zájemce, jak správně pivo načepovat. Tak co, ještě váháte, že je Gambrinus den výjimečný festival, který v Česku nemá srovnání? Přijďte se přesvědčit sami.

CO: Gambrinus den
KDY: sobota 24. června 2017
KDE: Plzeň – 4 festivalové zóny (náměstí Republiky, zóna Proluka v Křižíkových sadech, zóna Branka ve Smetanových sadech a zóna Muzeum v Šafaříkových sadech)

Foto: archiv firem

Komentáře