Češi si rádi dopřávají sladké dezerty. Volit by měli ty z kvalitních surovin!

Češi sladké prostě milují. 90 % z nás si nějakou sladkost dopřává aspoň jednou týdně, třetina dokonce několikrát denně1. Možná budou někteří namítat, že dorty a koláče úplně nezapadají do zdravého jídelníčku, nicméně určitě každý ve svém životě najde příležitost, kdy se odměnit a potěšit svoje chuťové pohárky. V každém případě je dobré jít po kvalitě. Ručně pečené produkty z kvalitních a chutných surovin vám na rozdíl od instantních, „éčkami vytuněných“ kousků, zdraví a váš životní styl nerozhází.

Mascarpone, ořechy, třtinový cukr, tvaroh či čerstvé ovoce. Jedny z mnoha chutných a kvalitních surovin, které by cukráři a cukrářky měli ve svých recepturách využívat. „V praxi je bohužel běžné, že namísto původních surovin se dorty a koláče skládají z instantních směsí plných škodlivých éček. Poznáme to jak na nízké ceně, tak hlavně na jejich chuti. Dort vyráběný podle poctivých receptur a z kvalitních ingrediencí se prostě pozná,“ říká manažerka cukrářské výrobny Petra Veiglová z největší české kavárenské sítě CrossCafe.

I v kavárně si pochutnáte
Máte tři možnosti. Buď se odbydete lacinou náhražkou odněkud ze supermarketu, nebo si upečete dort sami doma a budete vědět, co do něj dáváte, či zvolíte třetí variantu. Zajdete si do cukrárny či kavárny, které si zakládají na kvalitních surovinách a výrobních postupech, jako je například CrossCafe. Zde disponují vlastním týmem cukrářek, které pro zákazníky dennodenně připravují sladké pochoutky podle vlastních originálních receptur s využitím pouze kvalitních a chutných surovin. A o tom, že se kvalita odráží i na chuti, svědčí skutečnost, že pod jejich rukama jen za uplynulý rok prošlo neuvěřitelných 100 000 dortů.

Vedle ingrediencí se na celkovém výsledku podílí i výrobní postup a způsob, jakým je s dorty nakládáno. Důležité je, aby si zachovaly dlouho svou čerstvost, což neznamená přidávat co největší množství umělých konzervantů. Ty sice prodlužují trvanlivost, zároveň však znehodnocují složení a chuť. V plzeňské výrobně CrossCafe využívají princip tzv. šokového zmražení. Jde o nejšetrnější metodu, jak zastavit čas, a přitom se vyhnout konzervantům. Vyrobené dezerty pak po šetrném rozmrazení neztrácejí nic ze své kvality.

Dorty vs. zdravá výživa: Hlavně co nejméně chemie
Všichni známe obecnou frázi – sladké není zdravé. Ač to slýcháme ze všech možných stran, ne vždy to musí platit. I v oblasti dezertů a sladkých pochoutek se mohou najít ty, které náš zdravý životní styl nenabourají. A hlavně zdraví není o tom se trápit, někdy je potřeba se odměnit něčím sladkým. Musíte si umět vybrat to správné.

„I dezerty mohou obsahovat suroviny, které neškodí našemu zdraví, ba naopak mohou být velmi prospěšné. Například čokoláda s vysokým obsahem kakaa má vysoký obsah antioxidantů. Čerstvé ovoce, které zase obsahuje mnoho vitamínů, minerálů i vlákniny. Ořechy, jež potřebujeme pro správnou funkci mozku, srdce i cév. A s oblibou používané želé je zase prospěšné vzhledem k obsahu kolagenu, nerozpustné bílkovině, která je základní složkou pojivých tkání u kloubů či chrupavek, a není-li přeslazeno, má navíc nízkou energetickou hodnotu“, vysvětluje nutriční terapeutka z kliniky neurologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Blanka Procházková, a dodává, že vždy záleží na složení konkrétní pochoutky a naší volbě. Máte-li nějaký dietní režim a přeci jen se chcete odměnit sladkým, namísto hutných krémových dezertů zvolte lehčí mrkvové dorty či křehké jablečné koláče.

Co se týče zdravé stravy a sladkých dezertů, opět se vracíme ke kvalitě složení. Při výběru se zaměřte na jednotlivé ingredience, na to, zda dort obsahuje přírodní či umělá sladidla a jestli ho výrobci chemicky dobarvovali a dochucovali. Z výživového hlediska rozhodně platí, čím méně chemie, tím lépe pro naše zdraví.

Zdroj:
https://www.proficredit.cz/media/tiskove-zpravy/sladkosti-si-dopravame-vic-nez-alkohol-cukr-je-pritom-tichym-zabijakem/

O CrossCafe original
CrossCafe original je největší česká síť moderních nekuřáckých kaváren. Posláním CrossCafe original je vytvářet příjemný prostor pro nejrůznější kavárenské aktivity hostů. Mohou se zde potkávat s přáteli, stejně jako studovat či pracovat, vzít si kávu s sebou nebo jen tak posedět. Každý návštěvník tento originální prostor využívá jinak, podle svých představ. Samozřejmostí kaváren CrossCafe original je kvalitní prémiová káva vlastní směsi, originální domácí dezerty, čerstvé sendviče, obědová menu a Wi-fi zóna zdarma. CrossCafe original má nyní 22 poboček a najdete ho v Praze, Plzni, Hradci Králové, Havířově, Olomouci, Liberci, Pardubicích a nejnověji také v Železné Rudě. V květnu 2016 byl koncept sítě kaváren CrossCafe original oceněn titulem Franchisor roku a zároveň také získal ocenění od zástupců Ministerstva kultury a Národního památkového ústavu za nejúspěšnější sbírku roku 2015 s názvem „Ze srdce zvon“.

Komentáře