Co by měly budoucí maminky vědět o kyselině listové

V období těhotenství či kojení je vyvážená a pestrá strava bohatá na vitamíny a minerální látky základem pro správný vývoj miminka. Lidské tělo si v takovém období mnohdy nedokáže brát potřebné látky ani z pestré stravy, kterou budoucí maminky pilně dodržují. Je zapotřebí si uvědomit, že na některé látky má organismus zvýšené nároky a pokud je tělu v období těhotenství nedoplníme, mohou existovat jistá zdravotní omezení. Nejdůležitější látkou pro budoucí maminky je bezpochyby kyselina listová.

Už po druhé světové válce se zjistilo, že kyselina listová dokáže snížit výskyt vývojových vad u novorozených dětí. Na základě tohoto poznatku začala Světová zdravotnická organizace (WHO = World Health Organization) doporučovat navýšení obsahu u tepelně nezpracovaných potravin syntetickou kyselinou listovou. Kyselina listová má totiž velký význam hlavně pro tkáně a orgány, ve kterých probíhá rychlé buněčné dělení. Kyselina listová je klíčová také pro syntézu DNA (deoxyribonukleové kyseliny) ztělesňující genetickou informaci každé buňky. Těhotné ženy ji proto potřebují ve zvýšené míře.

I když ženy těhotenství teprve plánují, většina z nich v prvních týdnech o svém těhotenství vůbec neví. Proto se doporučuje, aby všechny ženy v reprodukčním věku užívaly kyselinu listovou již 4 týdny před plánovaným těhotenstvím a dále po dobu celého prvního trimestru, který je nejdůležitější částí pro vývoj plodu.

Velké množství žen užívá hormonální antikoncepci, při které dochází ke snížení hladiny kyseliny listové v krvi. V poslední době se proto stále více doporučuje užívat kyselinu listovou společně s antikoncepcí, aby po jejím vysazení došlo k nastavení dostatečné koncentrace kyseliny listové v krvi.

Dostatečné množství kyseliny listové v těle je spojováno s nižším výskytem defektů neurální trubice a jiných závažných vývojových vad plodu během těhotenství. Spojitost mezi dostatečným příjmem kyseliny listové a prevencí vývojových vad patří mezi nejdůležitější v oblasti výživy za posledních 30 let. „Toto preventivní opatření se týká i žen, které v minulosti opakovaně potrácely. V důsledku bohaté stravy a zlepšených stravovacích návyků oproti minulosti je počet těchto žen minimální. Nicméně preventivní podávání kyseliny listové je vědecky doloženo ve velkém počtu epidemiologických studií,“ říká primář porodnice v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí MUDr. Hynek Heřman, Ph.D., MHA. „Na našem pracovišti doporučujeme všem maminkám pro prevenci vrozených vývojových vad kyselinu listovou ve formě doplňků stravy kombinovanou s vyváženou stravou,“ dodává.

Prostou kyselinu listovou najdete v zelenině, jako je špenát, brokolice, růžičková kapusta nebo chřest. Vařením, pečením nebo dušením však můžete zničit až 90 % vitamínu.

V době před početím a v průběhu těhotenství by ženy měly příjem kyseliny listové zdvoj až ztrojnásobit, což odpovídá dennímu příjmu v podobě 5 hlávek zelí, nebo 20 pomerančů při bezproblémovém zdravotním stavu. Komplikaci způsobuje fakt, že každá druhá žena neumí díky genetické odlišnosti optimálně potraviny s kyselinou listovou zpracovat a dostatečně je využít. Tuto zdravotní obtíž lze nahradit podáváním přirozené kyseliny listové, která je jako jediná ověřená a doporučovaná Světovou zdravotnickou organizací WHO. Na rozdíl od štěpených folátů má přirozená kyselina listová potvrzený účinek klinickými studiemi. Spolu se specialisty Ústavu pro matku a dítě (ÚPMD) v Praze Podolí byl vyvinut GS Mamavit, který je v kategorii přípravků a vitamínů pro těhotné nejbohatší na trhu. GS Mamavit obsahuje 23 vitamínů včetně 150 mg hořčíku pro pokrytí deficitu u těhotných žen. Kyselina listová v přirozeném stavu snižuje rizika vývojových vad miminka, předčasného porodu, nízké porodní váhy, či potratu.

5 benefitů kyseliny listové, které jste určitě nevěděli
Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B, zvaný B9, který je klíčový pro správný chod buněk v našem organizmu. Bohužel si tělo nedokáže dlouho udržet její hladinu, a proto ji musíme denně doplňovat. Vynikajícím zdrojem této blahodárné kyseliny je listová zelenina, ořechy, výrazně zbarvená zelenina, játra či čerstvá pomerančová šťáva. Tepelná úprava ale naprostou většinu, asi 95%, vitamínů nenávratně zničí a její vstřebatelnost ze syrových potravin je pouze zhruba 50%. Proč ne ní nezapomínat a doplňovat ji do našeho jídelníčku?

Přírodní antidepresivum
Deprese nemají jednotnou příčinu. Může se jednat jak o nerovnováhu hladiny mozkových chemických látek, tak o závažné nebo náhlé události, které se stanou v našem životě obtížnou životní situací. U pacientů s depresemi se ale často objevuje jeden společný příznak: nedostatek kyseliny listové. Tento nedostatek se může na začátku projevovat jako podráždění, nespavost, únava, ale může vést až k těžkým depresím. Pro člověka, který trpí nedostatkem kyseliny listové je také těžší si zapamatovat krátkodobé informace. Dostatek vitamínu B9 také snižuje riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Odborníci proto doporučují přijímat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, z nichž je vstřebatelnost pro naše tělo oproti běžné stravě téměř stoprocentní.

Snižuje riziko vývojových vad
Kyselina listová snižuje rizika vzniku vrozených vývojových vad miminka či jeho nízké porodní váhy. Navíc snižuje rizika předčasného porodu a potratu. Proto, aby byla prevence účinná a těhotenství probíhalo bez komplikací, by ženy měly už v době před početím a pak v průběhu samotného těhotenství příjem kyseliny listové zdvoj až ztrojnásobit. Bohužel každá druhá žena neumí díky genetické odlišnosti optimálně potraviny obsahující kyselinou listovou zpracovat a dostatečně ji z nich využít. Díky doplňkům stravy lze hladiny kyseliny listové snadno doplnit. „Na našem pracovišti byl odborníky vyvinut GS Mamavit, který je v kategorii přípravků a vitamínů pro těhotné nejbohatší na trhu. Našim pacientkám ho doporučujeme všem maminkám pro prevenci vrozených vývojových vad spolu s vyváženou stravou.“,
říká MUDr. Hynek Heřman, Ph.D.,MHA., primář porodnice v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Proti kardiovaskulárním nemocím
Pro nedostatek kyseliny listové v organismu je typická zvýšená hladina látky zvané homocystein. Homocystein se hromadí v krvi a představuje rizikový faktor především pro naše srdce a cévy. Vysoká hladina této aminokyseliny v krvi je spojena s rizikem zvýšeného krevního tlaku, vyšší srážlivost krve, než je běžné a způsobit tak kardiovaskulární onemocnění či infarkt. Studie naznačují, že kyselina listová může hladinu homocysteinu snížit a zařadit se tak mezi látky s preventivním účinkem vzniku kardiovaskulárních nemocí.

Snižuje riziko rakoviny
Nízká hladina kyseliny listové, vitamínů B9, může vést ke změnám v chemických látkách, které ovlivňují DNA. Výsledkem může být změna kvality opravy a dělení buněk, které mohou vést ke vzniku rakoviny. Nedostatek kyseliny listové vede k vyšším rizikům rakoviny tlustého střeva a konečníku. Podle studií mají lidé s nízkým příjmem kyseliny listové dvojnásobné riziko rakoviny. Což odpovídá i faktu, že společně s kyselinou listovou představuje ovoce a zelenina bohatý zdroj vlákniny. Nezapomínejte proto do svého jídelníčku začlenit dostatek ovoce a zeleniny. Zvláště prospěšná je tmavě zelená a žluto oranžová zelenina, rajčata, zelí a cibule.

Proti vráskám
Každý by si přál vypadat stále mladě. Čas je bohužel neúprosný a zastavit nelze. Pokud chcete zpomalit proces ochabování pleti a zabránit předčasnému stárnutí pleti, doplňte svůj jídelníček o kyselinu listovou. Stimuluje totiž dělení jak starých, tak zralých buněk a brání předčasné buněčné smrti neboli apoptóze. I zde je dobré zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu, nicméně vstřebatelnost kyseliny listové ve formě vitamínových doplňků je téměř stoprocentní.

Zdroj: GS Mamavit

Komentáře