Velká show od nepřekonatelného Dana Nekonečného při slavnostním křtu nové kuchařky od Mirky van Gils Slavíkové voní čerstvě upečeným chlebem. Křtu se účastnila i Jana Florentýna Zatloukalová.
[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14222″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]
Oblíbenou kulinářskou knižní edici Mom´s Kitchen známé české cukrářky a pekařky Mirky rozšířila právě publikace Vůně chleba. Přináší ověřené a jednoduché postupy, jak si v domácích podmínkách připravit tento tradiční druh pečiva. Chléb byl, je a bude součástí našeho života. Tvořil základ stravy našich předků a dodnes je základní potravinou moderního jídelníčku. První chléb v pravém slova smyslu se pekl již ve starověkém Egyptě v době 4000 let před n. l. Od té doby vzniklo mnoho jeho variant v závislosti na surovinách, které měli lidé k dispozici. Sama autorka k tomu říká: „K chlebu mám velký respekt, neboť již moje babička nás učila si vážit chleba. Nikdy žádný nevyhodila a myslím, že upéci chutný chléb není jen tak.“
[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14223″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]
Publikace Vůně chleba nabízí širokou škálu chutných a voňavých receptů, klíč k rozpoznání jednotlivých druhů obilovin a především jednoduchý návod, jak se nebát péct. Proč si ho tedy neupéct v pohodlí domova? „Poslední dobou je opět v oblibě péci doma chléb, a já bych velmi ráda, aby žádná hospodyňka nebyla smutná, že se jí nepovedl. Pevně věřím, že je kniha dobrým návodem jak na to,“ přeje si Mirka van Gils Slavíková. Termín vydání: 10/2016, vydává: Ikar, 136 stran, cena: 299,-Kč.
[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14224″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]
Jak vlastně kuchařka s takovou tematikou vznikla? „Kniha vznikla díky impulsu od Květy Hrachové,“ přibližuje paní Mirka. „Zmínila se, že by bylo dobré vydat knihu o chlebu od českého autora. Mě není nutno dlouho přemlouvat, a tak jsem velmi ráda nastudovala historické podklady a suroviny. Pak už stačilo jen doplnit recepturami, vše napéci a kniha je na světě. To zní velmi prozaicky, pravda ale je, že to vydá na rok práce.“ Vůně chleba je již třetím počinem edice Mom´s Kitchen, inspirovanou úspěšným kulinářským Youtube Mom´s Kitchen s Mirkou. Ten byl spuštěn v roce 2014. Předchozími tituly byly Dezerty jedna báseň a V hlavní roli chřest.
[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14225″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]
O autorce:
Mirka van Gils Slavíková cukrářka českého původu a autorka kuchařských knih, žijící v Nizozemí. Kariéru cukrářky odstartovala v roce 1979 v Praze. Mimo jiné byla zaměstnána v hotelu Alcron. Absolvovala stáže na předních cukrářských školách ve Švýcarsku a Francii. Od roku 1989 pracovala v Německu, Jižní Africe a USA. Je držitelkou zlaté medaile z prestižních odborných soutěží v Katovicích, Warthu či Basileji a získala profesionální titul Professeur en Sucre d´Art. Její dezerty ochutnalo mnoho významných osobností od premiérů a prezidentů až po Karla Gotta, Daniela Craiga a Condoleezu Riceovou. Kromě cukrařiny se zabývá psaním článků, knih, pořádá přednášky a výukové programy. Má vlastní příspěvky o vaření s názvem Mom´s Kitchen na YouTube, a v televizi Relax-Pohoda kuchařskou show Maminčina kuchyně. Nejraději modeluje z karamelu a pracuje s čokoládou. Mimo svůj obor ráda maluje olejovými barvami, věnuje se zahrádce a obecně kreativním činnostem. Vydala knihy: Cheesecakes, Dezerty jedna báseň – Makronky, madlenky, financiers a spol. a další.
[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14226″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“514″}}]]