Dejte si netradiční šálek kávy na Mezinárodní den kávy

Věděli jste, že Češi mají raději kávu než čaj a průměrně vypijí 3-4 šálky denně? A že nedáme dopustit na kávu s mlékem? Přes 70 % z nás si po ránu dá tuto kombinaci. Dnes slavíme svátek kávy, zkuste si letos vytvořit něco neobyčejného a oblíbený nápoj trochu vylepšete. S kávou můžete namíchat i neobvyklé drinky, jež vás překvapí dokonalým spojením kávové chuti a krémového likéru.  Pohrajte si s různorodostí chutí a přidejte do kávy zajímavé koření, díky kterému objevíte naprosto nové možnosti. Přinášíme vám pár tipů, jak si dnes svůj šálek kávy vychutnat netradičně.

První říjnový den patří mezinárodnímu svátku kávy. Slouží nejen k oslavám, ale především k osvětě. Do nedávna někdo možná ani netušil, že oblíbený „turek“ nemá s tureckou kávou nic společného a že „piccolo“ opravdu neexistuje. Dnes už i díky tomuto mezinárodnímu svátku můžeme předejít faux pas v italské kavárně, když si po obědě objednáme espresso a ne cappuccino, které se tu pije pouze dopoledne. Na rozdíl od Italů si v Česku na cappuccinu pochutnáváme nejčastěji odpoledne, před obědem dáváme přednost spíše silnějšímu espressu či rozpustné kávě s mlékem. Káva je u nás stále vyhledávanějším teplým nápojem, což dokazují i statistiky. V současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků.

Dejte šálku kávy nový rozměr
Vytvořte si takovou chuťovou kombinaci, kterou máte rádi. V Česku připadá na osobu asi 4 kg kávy ročně (na prvním místě jsou Finové s 12 kg/os/rok, evropský průměr činí 5,7 kg/os/rok) a více než dvě třetiny Čechů sáhne obvykle po mléku či pravé šlehačce. Oblíbené mléko můžete zkusit nahradit smetanovým likérem. Výborně se hodí likér Baileys Original, ve kterém se spojuje lahodná chuť jemné irské whiskey a čerstvé smetany, a díky lehkým tónům vanilky a kakaa je spojení s kávou dokonalé. Váš šálek kávy tak dostane úplně jiný rozměr. Soudobí baristé prý poznají charakter svého zákazníka podle toho, co si objednají za kávu. Milovníci silného espressa jsou pro ně přímočaří a bez fantazie, latte si vychutnávají romantičtí snílci. Pokud si dáváte cappuccino, jste v srdci dětinští, a jestli máte rádi macchiatto, pracujete s nadšením, jste bystří a ambiciózní.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11746″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“406″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Ozdobte si kávu po svém
Jednoduchým způsobem, jak si vylepšit váš nápoj, je zdobení pěny. Nejlépe různé ornamenty vyniknou na bílé pěně cappuccina, latte či cafe macchiatta. Postačí vám zdobítko na kávu a sypká skořice, kakao nebo čokoláda. Kreslením na pěnu se zabývá i celý obor zvaný Latte Art, který vznikl nezávisle na sobě hned v několika zemích, nicméně jeho kolébkou je Itálie. Umění je v nalití mléčné pěny do espressa tak, aby na povrchu kávy vytvořilo obrazec. Existují dvě základní techniky Latte Artu podle toho, co ke zdobení používáte. Použijete-li techniku free pour, tak nepotřebujete žádný nástroj, pouze naléváte mléčnou pěnu do šálku a krouživými pohyby vytváříte obrázek. Druhým způsobem je etching, kdy kreslíte pomocí topingu či kakaa za pomocí šablon, párátek nebo špejle. Latte Art se v posledním desetiletí těší velké oblibě a je to také disciplína, v které se konají nejrůznější soutěže, dokonce i Mistrovství světa.

Přidejte špetku koření
O koření je známo, že slouží k vylepšení chuti a vůně pokrmů i jako tajná ingredience při míchání nejrůznějších drinků. Přidáním do kávy můžete zesílit některé její tóny, jiné zase lze díky koření potlačit. Které koření je ale to pravé? V Česku mezi velmi oblíbené přísady patří skořice a vanilka, v zemích Orientu používají kardamom a hřebíček, v Mexiku chilli, citrónovou a pomerančovou kůru
a v Indii třeba i zázvor.

Zkuste to opačně!
Že se přidává mléko do kávy? Ba ne, tentokrát dejte kávu do mléka. Nechte přes noc kávu zmrazit, nejlépe fungují formičky na led, do kterých místo vody nalijete studenou kávu. Zmražené kávové kostky nasypte do sklenice a zalijte studeným mlékem. Mléko je možné nahradit i vaším oblíbeným likérem – nejlepší volbou je smetanový či s příchutí kávy. Vyzkoušejte Baileys Original s ledovými kostkami kávy a netradičním servírováním jistě překvapíte každou návštěvu, navíc si i skvěle pochutnáte.

Dobré vědět:
– Kávu objevily horské kozy.Za kolébku kávy, respektive kávovníku, je považována etiopská oblast Kaffa, kde si asi v 9. století pastevci všimli, že jejich kozy po požití plodů jistého keře nebývale skotačí.
– Prvními Čechy, kteří kávu ochutnali, byli Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na sklonku 16. století. První kavárna u nás se objevuje v Brně v 18. století. V Praze kávu začal prodávat Arab známý jako Deodatus, který chodil po ulicích a nabízel lidem dosud neznámý nápoj hořké chuti.
– 3D obrazce z mléčné pěny. Latte Art povýšil Japonec Kazuki Yamamato, který kávu zdobí zajímavými 3D sochami z mléčné pěny. Vytvořit jednu figurku mu zabere asi 3-5 minut
– Víte, že: Rusové přidávají do kávy vodku, Češi slivovici, Italové amaretto, Finové brusinkový likér

TIP:
Připijte si na Mezinárodní den kávy stylovým drinkem Baileys Flat White Martini.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11747″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“351″}}]]

Suroviny:
• 50 ml Baileys Original Irish Cream
• 25 ml Smirnoff vodky
• 25 ml espressa

Postup:
Vložte do shakeru několik kostek ledu a přelijte Baileys. Přidejte espresso a vodku. Vše dokonale promíchejte do hladké jemné konzistence. Přes sítko přelijte do koktejlové sklenice, ozdobte třemi kávovými zrníčky a vychutnejte si každý doušek.

 

Komentáře