Den Sv. Patrika se blíží, slaví se 17.3.

Vychutnejte si jaro dle Irů …

Jasnou nápovědou, že zima nadobro končí, je 17. březen, kdy se svět každoročně obarví dozelena a o pár dní později má zelenou i jaro.  Den svatého Patrika se slaví na smaragdovém ostrově již od 5. století. Jeden z nejoblíbenějších svátků irského patrona se však rozšířil po všech zemích, takže si ho můžete naplno užít i u nás v Čechách.

Lidé si v tento den oblékají zelené oblečení, jedí zelené jídlo a pijí zelené pivo. V některých městech se dokonce obarvují řeky, fontány či světové stavby. Ne všechno ale musí být zahalené do barvy jarní trávy.  V tento výjimečný den se konzumují i tradiční irské potraviny a nápoje. S klidným svědomím si můžete připít třeba oblíbeným likérem Baileys Chocolat Luxe, který pochází právě z Irska. Snoubí se v něm chuť jemné whiskey s čerstvou smetanou a obsahuje také speciálně vybranou čokoládu z Belgie s vysokým až 45% podílem kakaových bobů. Zkuste letos něco neobyčejného a umíchejte si drink Chocolat Luxe Mocha Martini na počest svatého Patrika. Bude-li vám v něm chybět zelená barva, přidejte na ozdobu lístek máty. Doporučená cena za 0,5 l: 439 Kč

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18140″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“307″}}]]

Recept na Chocolat Luxe Mocha Martini
Suroviny:
50 ml Baileys Chocolat Luxe
25 ml Smirnoff Vodka
25 ml Espresso
Led
Lístek máty na ozdobu

Postup:
Do shakeru nalijte Baileys Chocolat Luxe, přidejte vodku, espresso a pár kostek ledu. Vše dokonale promíchejte do hladké, jemné konzistence a servírujte do sklenice typu martini. Ozdobit můžete lístkem máty.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18141″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“363″}}]]

Zelený trojlístek
Poznávacím znamením pro příznivce svatého Patrika je zelený trojlístek. Na něm Patrik vysvětloval Svatou Trojici. Proto se na jeho počest do zelené halí nejen lidé, ale i budovy, řeky a fontány. Také jídlo a pití by na svatého Patrika mělo být zelené.

Patrik
Jméno Patrik se dá volně přeložit jako vznešený vlastenec. Českou obdobou jména Patrik je Vlastimil, který slaví 17. března svátek podle českého kalendáře.

Den sv. Patrika
17. březen je státní svátek v Irské republice, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador.

Třikrát pálená irská whiskey
Irská whiskey (Irish pot-still whiskey) je tradiční irská lihovina vyráběná ze sladu a ječmene kotlíkovým destilačním přístrojem. Irská whiskey se od skotské whisky liší nejen písmenkem navíc, ale hlavně jinou recepturou. Je třikrát pálená, navíc se při její výrobě nepoužívá rašelinový oheň, takže postrádá kouřový tón. Sláinte! (Irsky Na zdraví!)

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18146″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Trojlístkové zelené menu svatého Patrika = Zážitek pro pravé gentlemany v Restaurantu Hradčany
Veselý svátek oslavující irskou kulturu a vše zelené se blíží! Že Patrik byl gentleman, který dal Irům whiskey, se zpívá už i v prastaré lidové písni. Den svatého Patrika, který v pátém století přinesl do Irska křesťanství, je proto ideální příležitostí sejít se s přáteli u dobrého jídla a pití.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18147″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“420″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Ozdobte se zeleným trojlístkem a vychutnejte si některý z tradičních z irských pokrmů, které se budou v pražském Restaurantu Hradčany podávat ve dnech 13. – 17. 3. 2017. Místní šéfkuchař Petr Patočka ví, co pravým gentlemanům chutná, vařil totiž pro evropské šlechtice i pro americké prezidenty. Irské gastronomické speciality, které pro vás připravil, si můžete dopřát nejen ve stylové restauraci, ale také v její anglosaské knihovně s jedinečnou atmosférou vytvořenou plápolajícím krbem.

Budete mít navíc příležitost vychutnat jedinečnou whiskey z limitované edice, kterou každoročně na sv. Patrika připravuje značka Jameson. Neváhejte, tato specialita již tradičně mizí z barů nanejvýš po pár dnech! Letos ponese šlechetné irské motto Chance your arm a nabádá muže k odvaze riskovat pro správnou věc. V Restaurantu Hradčany můžete „zeleného“ Jamesona také porovnat s dalšími pěti druhy té nejlepší irské whiskey.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18142″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“599″}}]]

Po aperitivu vám bude servírován jemný brokolicový krém s mangoldovým válečkem, crème fraîche s bazalkou, hlavní chod si můžete vybrat ze tří variant:
• Tradiční irské solené hovězí, kapusta, mladá karotka, brambory Grenaille pečené s tymiánem, pepřová omáčka
• Lososové filátko s bylinkami, terinka z lososa v kapustovém listě, gratinované brambory, omáčka ze zeleného chřestu
• Špenátové ravioli s ricottou, rukolová omáčka, hobliny sýru Basiron
K pití vrchní barman Jiří Burda doporučuje zkusit zelené pivo nebo některé z irských piv s trojlístkem. Menu uzavírá tradiční dezert St. Patrick cheesecake s pistáciemi, doplněný sorbetem ze zeleného jablka. Cena menu: 990 Kč / os.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18143″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Speciální barová nabídka
Koktejl „Divotvorný hrnec“ se zelenými palačinkami, pistáciovou zmrzlinou, zmrzlinou ze zeleného jablka a mátovou omáčkou. Cena: 240 Kč / os.

Zdroj: www.hradcanysavoyprague.com

Komentáře