Fastfoodová revoluce oslavila 25. výročí

Je tu už neuvěřitelných 25 let co se 20. března 1992 se v pražské Vodičkově ulici otevřel první McDonald´s v České republice. Tři roky po sametové revoluci připomínal obrázek ulice v pražském centru doby již minulé –  frontu do prvního „Mekáče“ se rozhodlo si vystát více než 11 tisíc zájemců, kteří toužili ochutnat slavný Big Mac mezi prvními.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18595″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“421″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Rychlost západu, chuť amerického burgeru a vysoké nároky, které na sebe franšízové řetězce kladou, byly do začátku 90. let pro Čechy něčím neznámým. Alternativu ke stravování v restauraci, nebo u stánku s párky v rohlíku si ale oblíbili. McDonald’s si během let spojili nejen s pojmem fastfood a okurkou v cheeseburgeru, ale také například „čízem“ – nejprodávanějším burgerem v Čechách nebo Happy Mealem – dětským menu v krabičce se salátkem či hranolky a hračkou.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18590″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“405″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Češi se stali zákazníky, zaměstnanci i provozovateli fastfoodových restaurací. Během čtvrtstoletí se rozšířila síť celosvětového franšízového giganta na 95 restaurací po celé České republice. Systém franšíz se ujal a v rukou 19 českých podnikatelů je teď 82 % restaurací.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18594″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“422″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Současná nabídka fastfoodů je o dost širší. Kromě zlatých obloučků přibyly i další řetězce. Na adrese Vodičkova č. p. 15 už ale 25 let kombinují záruku kvalitního jídla s příjemnou obsluhou a novorenesanční prostory pražského centra s moderním konceptem stravování.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18591″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“405″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Jak šel čas s McDonald’s v ČR
20.3.1992 Otevřena první restaurace v České republice. V pražské Vodičkově ulici se do fronty na první opravdové burgery postavilo 11 000 zájemců.
1993 Drive Thru. Možnost se občerstvit během dlouhé jízdy, aniž by bylo nutné vystoupit z auta, dostali jako první řidiči na dálnici D1 u Velkého Meziříčí
1995 1. franšízant. Koncept předávání restaurací do rukou zaměstnanců v České republice se realizoval poprvé právě v restauraci ve Vodičkově ulici, a to v roce 1995, kde se stal historicky prvním franšízantem u nás Karel Suk.
1995 Vznik Happy Mealu. Hlavní jídlo, nápoj, salátek a hračka. Jídlo, nad kterým děti nereptají, nabízí síť již 12 let. 
1997 McDonald’s Cup. Již 20 let podporuje McDonald’s pohyb dětí skrze žákovský fotbalový turnaj pro kluky a holky z prvního stupně základních škol McDonald’s  Cup. Své začátky zde prožil například záložník Ajaxu Amsterdam a opora české reprezentace do 21 let Václav Černý.
2000 Většina restaurací McDonald’s v ČR je provozována franšízanty. Restaurace sítě McDonald’s se stávají stále častěji rodinným byznysem.
2002 Odhalení pamětní desky Raymonda Alberta Kroce ve Stupně. Jen málokdo ví, že zakladatel společnosti McDonald’s byl synem českého emigranta z Plzeňska. Pamětní desku tak naleznete ve vesnici Stupno, ze které jeho otec pocházel.
2009 První McCafé v České republice. Uspokojit chutě kávových labužníků se společnost rozhodla před osmi lety a otevřela první McCafé u nás.
2009 Rychlé snídaně. McDonald’s od roku 2007 nabízí nejen burgery, ale také snídaně s čerstvých vajec a to po celé republice, nejvíce si je oblíbila mladší, aktivně žijící generace ve věku 20 – 40 let.
2012 Otevření 75. restaurace. Před pěti lety oslavila síť otevření 75. restaurace u nás. O pět let později jich je o dalších 20 více.
2014 Bezlepkové produkty. Společnost se stále snaží přizpůsobovat požadavkům zákazníkům a trendům ve stravování. V roce 2014 představila v McCafé první bezlepkový produkt.
2015 Ještě rychlejší a pohodlnější. Na podzim byla otevřena první restaurace nové generace s využitím samoobslužných dotykových kiosků.
2016 Suroviny od českých dodavatelů. V prémiových burgerech od léta 2016 najdete pouze české hovězí. 100% hovězí z přední čtvrti.

Komentáře