Foccaceria Alforno láká děti na pizzu, kterou si připraví samy

Představte si tu idylku. Zatímco si v restauraci s partnerem objednáváte sklenku vína a vynikající italskou polévku, vašich dětí se chopí číšník a odvede je o pár metrů dál, kde je čeká zajímavý program složený z trochy práce a spousty zábavy.

Nejdříve si děti obléknou slušivé kuchařské zástěry a pak hned zamíří k obrovské peci na pizzu a pracovnímu stolu, na němž všechny italské laskominy vznikají. Víkendový rodinný program Udělej si vlastní pizzu připravila pro své hosty foccaceria Alforno, kterou najdete na Petrském náměstí v samém centru Prahy. Každou sobotu a neděli v době od 12 do 15 hodin si tu mohou děti pod vedením šéfpizzaře připravit vlastní pizzu a pak si ji na místě i sníst. Celý program včetně surovin je pro děti ZDARMA. Rodiče tak platí pouze svoji útratu, děti se tu pobaví a nadlábnou bezplatně.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16483″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“338″}}]]

Pravá italská pizza jako od babičky
„V Itálii je to stejné jako tady v Česku,“ vypráví pizzař Antonio dětem. „Vaše babičky přece taky pečou ty nejlepší buchty a koláče. Od nich se to naučily vaše maminky a jednou budete podle stejných receptů péct i vy. V Itálii je to to samé, s tím rozdílem, že naše babičky pečou tu nejúžasnější pizzu a recept předávají dál svým dětem a vnoučatům.“ Děti si mezitím vyhrnou rukávy a pustí se do práce. Každý dostane od Antonia pořádný kus vláčného těsta, ze kterého si může vytvarovat co největší pizzu. A nemusí mít jen kulatý tvar, na který jsme zvyklí. Když si to malá kuchařka přeje, pomůže jí mistr pizzař vytvarovat z těsta třeba obrovské srdce. „Do správného těsta na pravou italskou pizzu se nedává nic jiného než kvalitní hladká mouka, voda, sůl a droždí. To je nejstarší italská receptura, která se dědí z generace na generaci a stejný postup dodržuji i já,“ prozrazuje dětem pizzař, aby pak mohly doma pro jednou poučovat ony svoje rodiče. „Používáme speciální mouku na pizzu, kterou si dovážíme až z Itálie!“ Nic jiného do správné pizzy nepatří – žádný olej, máslo ani vejce.

 [[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16484″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“338″}}]]

Pizza z těch nejlepších surovin
Mouka musí mít správné procento bílkovin, uhlovodanů a vlákniny. Musí být co nejjemnější, jen z takové se dá připravit opravdu dokonalá pizza. Ale pozor, mouka není vše. Důležitou roli hraje i čerstvé droždí, které dává těstu správnou chuť, kyselost a vůni, a proces kynutí. „Těsto si připravuji vždycky den předem. Nechám ho celý den ležet v kuchyni při téměř pokojové teplotě a pak ho na celou noc uložím do lednice. Celou dobu musí být těsto v čistém prostředí a musí se uchovávat stranou všech aromatických potravin, protože v průběhu kynutí snadno pochytá veškeré pachy z okolí. Ovšem díky tomu, že ho nechávám tak dlouho kynout, je moje pizza snadno stravitelná. I když sníte celou na posezení, nestane se, že byste po ní měli těžký žaludek,“ vysvětluje pizzař rodičům, kterým to nedá a přijdou se podívat, jak jde dětem práce od ruky. Ty už mezitím potírají svou pizzu drcenými rajčaty, zdobí ji šunkou a nakrájenou mozzarellou. Všechno vypadá tak lákavě, že se občas neubrání a strčí si kousek šunky nebo sýra do pusy.

Šup s ní do pece
Za zády jim sálá pec, roztopená na 340 °C. Pizzař bere do ruky lopatu s dlouhou násadou a pomůže dětem strčit připravenou pizzu hluboko do pece. Při téhle teplotě se pizza peče jen dvě minuty. A je hotovo. Číšník naservíruje dětem, které se mezitím přesunou ke stolu, jejich vlastní pizzu na talíř a ty se do ní můžou hned pustit.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16485″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Na čem si tu ještě pochutnáte
Z těsta, které se nevyužije na pizzu, peče Antonio chléb, bagety a foccacina, která se těší veliké oblibě. Jde o kulaté houstičky připravené z kynutého těsta, do kterého se přidávají další ingredience. Jednou to jsou olivy a rajčátka, jindy třeba lilek a česnek nebo cibule, parmezán a cuketa. Hodně populární jsou foccacina z těsta, do kterého se přidávají brambory. Foccacerie a pizzerie Alforno zkrátka dělá čest svému jménu, které v překladu znamená „z pece“. Pokud chcete ochutnat dokonalé italské jídlo připravené v peci, těžko budete v Praze hledat lepší.

 

Komentáře