Jablečný závin se zmrzlinou

Reklama

Jižní Tyrolsko/Südtirol, nejsevernější italská provincie, je proslula jako ideální místo pro zimní dovolenou v Dolomitech, ale také dobrým jídlem. Základem místní kuchyně jsou křupavá jablka, jemně kořeněný špek a sýr Stelvio.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11905″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Suroviny na těsto:
150 g hladké mouky 00
75 ml vlažné vody
špetka soli
lžička bílého vinného octa
rostlinný olej na potření

Suroviny na náplň:
500 g Jihotyrolských jablek CHZO (Golden Delicious nebo Gala)
50 g cukru
30 g rozdrobených piškotů
mletá skořice
rozinky
strouhaná citrónová kůra
rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr

Příprava:
Těsto na závin: zpracujte suroviny tak, až získáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citrónovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte piškotové drobky, aby se vše dobře spojilo. Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablky a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 14 minut. Závin nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11906″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Komentáře