Jahodové celozrnné galetky

Vyhněte se připraveným sladkostem ve stáncích a bistrech, a připravte si skvělý domácí dezert z dobrých surovin.

Ingredience:
Celozrnná mouka: 200 g
Sůl: 2 g
Máslo: 100 g
Olivový olej: 30 ml
Bílý jogurt: 100 g
Ledová voda – podle potřeby: 30 g
Citronová šťáva: 5 ml
Čerstvé jahody: 500 g
Sypká směs – celozrnná mouka: 50 g
Cukr krupice: 30 g
Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g
Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g
Žloutek na potření: 1 ks
Voda: 10 ml
Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g

Postup:
V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou. V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.

Tip: pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.

Zdroj: Vitana

Komentáře