Jak si užít piknik a kam sahá jeho příběh?

Reklama

Věděli jste, že slovo piknik pochází ze spojení dvou francouzských výrazů „picque“ a „nicque“ a že v Čechách byl v 19. století označován jako „merenda“? První forma venkovního stravování proběhla už ve středověku, kdy se menu skládalo převážně z chleba, kuřete, sýrů a vína. Postupně začaly být venkovní dýchánky populární v mnoha zemích, přičemž každá z nich vdechla pikniku jedinečnou formu. Zatímco hospodyňka Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.

Od středověku do současnosti
Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí. Zatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče a ovoce se zeleninou. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina. Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %), nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.

Párujte a poznávejte
Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Využijte letních měsíců a párujte osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru.

Češi byli vždy na maso
V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.

 [[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24281″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“340″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kombinace různých chutí není Čechům cizí
Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu. 47 % respondentů uvádí, že konzumují více ovoce, pokud se na pikniku nepije alkohol. Kuchaři si s přípravou jídla dají záležet, ale hlavu si nelámou. Nejčastěji se spoléhají na vlastní osvědčené recepty (53 %), na doporučení známých a kamarádů dá skoro čtvrtina z nás (24 %), méně se už inspirujeme na internetu (14 %).

Na pikniku konzumuje alkohol 79 % návštěvníků. Z lehkého alkoholu je to nejčastěji pivo a bílé víno, z tvrdého je to slivovice (41 %), rum (36 %) a vodka (33 %). Připravujeme-li na pikniku koktejly, nejčastějšími ingrediencemi jsou ovocné džusy (53 %), tonik (53 %) a sladké limonády (40 %), resp. rum (53 %), vodka (47 %) a gin (27 %). Tvrdý alkohol se na piknicích objevuje, pokud se jedná o setkání s přáteli nebo kolegy z práce. V tomto případě má setkání konkrétní důvod. Častěji jej pijí muži a lidé ve věku 55 až 64 let.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24282″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“232″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kde posvačit v trávě
Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Vyberte klidné, čisté místo, kde se bude vám i vašim hostům pohodlně sedět a nebudete rušeni. Stačí projít blízký park a rozhodnout se, zda chcete sedět spíše na slunci nebo ve stínu. Inspirujte se a vyrazte na letní piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.
• Hostina na zámku Loučeň – Nedaleko Prahy se nachází zámek s expozicí českého pokolení rodiny Thurn-Taxistů. Zámeckému parku dominuje anglický styl plný labyrintů a bludišť. Na výlet se nevláčejte s piknikovým košem. Rezervujte si termín a nechte si připravit bohatou hostinu přímo na zámku. 
• Na zámek Konopiště jako zámecká šlechta – V blízkosti zámku Konopiště se nachází hřebčín s kladrubskými koňmi, kteří vás na místo pikniku dovezou v kočáru. Areál parku doplňuje růžová zahrada, kterou tvoří skleník, jezírko a různé dekorace. Zámek je posazen v oblasti Posázaví, která nabízí široké spektrum kulturního vyžití.  
• Starobylé kulisy Českého Krumlova – Chystáte-li se strávit léto v jihočeském kraji, nesmíte zapomenout na návštěvu hradu a zámku Český Krumlov. Vychutnejte si řízky, sýry, paštiky, pomazánky a další gurmánské záležitosti, které vám do piknikového koše přichystá personál zámeckého komplexu.
• Grilujte v pražské Stromovce – V Praze se nachází celkem 12 míst, kde můžete beztrestně rozdělat oheň. Oblíbeným je park Stromovka, kde jsou z důvodu bezpečnosti vymezena místa pro grilování. Několik ohnišť se nachází u Malé říčky a spojovacího mostu na Císařský ostrov. Z důvodů rekonstrukce Šlechtovy restaurace se v parku aktuálně nezapůjčují přenosné grily, myslete proto na dostatečnou výbavu.
• Občerstvení na lodi – Chcete-li zažít poněkud netradiční formu venkovního stravování, využijte břehů Vltavy, po kterých můžete plout a grilovat zároveň. Veprostřed speciálního člunu se nachází gril a pod sezení se vejde široký výběr nápojů. Prožijte s přáteli chvíle pohody a svěřte grilování do rukou profesionálů, kteří vás pohostí na vodě.

Užívejte si letních dnů tím nejlepším způsobem, a to přímo v přírodě s těmi, které máte nejradši. Pokud nevíte, jak takový piknik nachystat, připravili jsme pro vás malý piknikový manuál, díky kterému bude váš piknik dokonalý.

 Co na piknik přibalit:
• Piknikový koš – Dejte se do příprav piknikového koše, ve kterém by neměly chybět tyto nezbytnosti: plastové nádobí a příbory, otvírák nebo ubrousky.  Velmi praktická je také přenosná lednice s dostatkem ledu na chlazení jídla a pití.
• Chladící tašku – Základem pro to, abyste si venkovní posezení užili, je donést potraviny čerstvé a pití chladné. Pozor dejte především na potraviny, které nevydrží dlouho venku, jako například salámy, majonéza a vejce. Jako ochrana poslouží chladící termo taška, která je potažena syntetickým materiálem a zevnitř je občerstvení chráněno termoizolační vložkou.
• Servírovací tác – Pro pohodlné servírování nezapomeňte přibalit tác, který zajistí stabilní podpěru. Podnos zabrání zbytečnému převržení pití a jídlo už se nebude překlápět do trávy. Nestresujte se při každém pokládání skleničky a pomocí tácu vytvořte z pikniku pohodovou akci, na které budou hosté vědět, kam co odložit.   
• Piknikovou deku – Máte-li připravené všechny delikatesy, nezapomeňte na další důležitou věc, která je s piknikovým košíkem jedna ruka. Deka vytváří prostředí, kde se venkovní dýchánek odehrává. Myslete na to, aby byla dostatečně velká a bez poškození, které by poklidný piknik mohlo zbytečně narušovat. Ideální je silnější pokrývka, která zahladí nerovné povrchy.
• Repelent – Nenechte se otrávit dotěrným hmyzem a buďte vždy vybaveni účinnou ochranou. V blízkosti vlhkého prostředí se výskyt sajících komáru zvyšuje, proto dbejte na výběr vhodného místa.  Nenechte si piknik znepříjemnit a chraňte se sprejovým repelentem, který hmyz rychle odradí.
• Pytel na odpadky – Jelikož jde na pikniku především o konzumaci, můžete předpokládat, že budete odcházet s lehčí taškou, než jste přišli, ale opak může být pravdou. Ač se to nezdá, většinou zbyde nespočet odpadků a najednou hledáte něco, do čeho je odkládat. Nezapomeňte proto na odpadkový pytel, který po akci jistě oceníte.
• Jídlo a pití – Dobroty a pití vybírejte tak, aby chutnaly všem účastníkům. Mezi klasická pikniková jídla patří sendviče, nakrájená zelenina s různými druhy omáček, sušenky, slané i sladké koláče, sýry nebo olivy.
• Další důležité detaily – Na piknik si oblečte něco pohodlného, volného a lehkého. Je dobré s sebou přibalit také opalovací krém.
• Zábava –  Pokud na piknik berete i děti, myslete na zábavu také pro ně. Přibalte míč, frisbee, karty anebo jim ukažte, jak je snadné postavit v přírodě bunkr nebo domeček pro lesní skřítky. Fantazii se meze nekladou a děti budou nadšené.  Léto je v plném proudu, tak neváhejte a uspořádejte piknik pro vaše přátele nebo rodinu, stačí trocha příprav, kterými uděláte hodně radosti. 

Věděli jste, že
… v roce 2 000 se ve Francii konal 600 mil dlouhý piknik, který oslavoval dobytí Bastily?
… v roce 2013 padl český rekord v brněnských Lužánkách, kdy se pikniku zúčastnilo 310 lidí?
… ovoce skvěle doplní koktejly z rumu, který je druhým nejoblíbenějším tvrdým alkoholem na piknicích?
… i piknikové koše prošly vývojem? Zprvu byly velké jako kufr, ale časem se měnila jeho velikost i vnitřní rozmístění na nádobí.

 

TIPY na koktejly:

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24274″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“363″}}]]

DARK DEVIL
Barmani dobře věděli, proč koktejlu Dark Devil neboli Temný ďábel dali právě toto jméno. Je totiž pekelně dobrý! Rudý drink v sobě skrývá spojení jemně natrpklého brusinkového džusu, sladších tónů zázvorového piva a světově nejvyhledávanější blended skotské whisky. Příprava tohoto ideálního mixu chutí je velmi jednoduchá a nezabere mnoho času.

Na jednu porci budete potřebovat:
5cl Johnnie Walker Black Label
5cl brusinkového džusu
5cl zázvorového piva

Jak připravit: 
Jednotlivé ingredience postupně nalijeme do sklenice s ledem a lehce promícháme. Následně drink ozdobíme snítkou meduňky nebo plátkem zázvoru a servírujeme.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24275″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

JOHNNIE WALKER BLACK LABEL & SODA
Přesvědčte se o tom, že v jednoduchosti se skrývá největší kouzlo, a umíchejte si drink složený pouze z kvalitní whisky, sody a plátku čerstvé limety. Čistá chuť perlivé limonády dá plně rozvinout kouřovým tónům Johnnie Walker Black Label, která zrála několik let v dubových sudech. Hedvábná linka skotské whisky nechá po polknutí na jazyku příjemný sametový dozvuk, bublinky sody rozverně polechtají.

Co budete potřebovat: 
50 ml Johnnie Walker Black Label 
sodu
plátek čerstvé limety 

Jak připravit: 
Vyplňte sklenici kostkami ledu, přelijte je odměřenou dávkou Johnnie Walker Black Label a zarovnejte sodou. Jako výslednou tečku pokapejte šťávou z plátku limetky, ozdobte a podávejte. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24276″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“363″}}]]

JOHNNIE WALKER RED MOJITO
Šťavnatá limetka ve spojení s osvěžující mátou a třtinovým cukrem příjemně pohladí chuťové pohárky, Johnnie Walker Red Label dodá drinku na eleganci. Whisky, která zrála několik let v dubových sudech, vaši sklenici navíc doslova rozzáří zlatavou patinou. Oslňte jednoduchým a přesto inovativním receptem a umíchejte si chutný koktejl u vody, grilu nebo jen tak při večerním posezení s přáteli.

Na jednu porci budete potřebovat:
5 cl Johnnie Walker Red Label
½ čerstvé limety
10 listů čerstvé máty
3 lžičky třtinového cukru
sodu na dolití

Jak připravit: 
Omytou a pokrájenou limetu vložte do sklenice, zasypte třtinovým cukrem a dobře promačkejte. Jemně v dlaních promněte mátu tak, abyste dostatečně rozvinuli její aroma a přidejte do sklenice. Následně přisypte drcený led, nadávkujte Johnnie Walker Red Label a dolijte sodou. Nakonec celý obsah promíchejte, drink ozdobte snítkou máty a servírujte

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24277″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Recept na letní spritz
Ingredience na jeden koktejl:
3 cl bitter likéru
3 cl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 dl Rotkäppchen Sekt SEC

Příprava:
1. Vezměte si skleničku na bílé víno, naplňte ji ledem.
2. Do sklenice nalijte 3 cl bitter likéru a pomerančové šťávy.
3. Poté nalijte Rotkäppchen Sekt SEC a zamíchejte.
4. Na ozdobu můžete použít pár lístků máty.

Ochutnávejte, vychutnávejte a dodejte výjimečnost letním piknikům díky sektu Rotkäppchen Sekt Sec, který je ceněn pro svůj suchý buket a šumivou eleganci. Sekt Rotkäppchen Sekt Sec je v České republice dostupný v běžné obchodní síti za doporučenou maloobchodní cenu 139 Kč. Objevte rozmanitost značky Rotkäppchen, která nabízí řadu výrobků –  Sec, Demi Sec, Doux, Rosé Sec či Rubis Demi Sec. Ochutnejte také šumivé víno bez alkoholu, Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc či Rosé.

Foto a zdroj: archiv firem

Komentáře