Jaký je význam pokrmů na Štědrý den?

Nechte se inspirovat výstavou Vánoční svátky, zvyky a obyčeje v Sasku a v Čechách, která je na německém zámku Weesenstein a připravte si chutnou večeři na Štědrý den podle německého devatera nebo jednodušší tradiční, kterou máme v Čechách.

Tradiční vánoční pokrm z Krušnohoří a Fojtska se skládá z devíti pokrmů, přičemž každý má určitý význam. Které to jsou a jaký význam je jim připisován, se liší v jednotlivých rodinách i regionech. Zde je návrh menu:

1. Klobása – pro fyzickou sílu
Ingredience: Na osobu 1 klobása; Postup: Klobásu opečeme na pánvi do zlatova.

2. Pečená husa s červeným zelím – aby byl zachován blahobyt
Ingredience: 1 husa, jablka, cibule, pelyněk černobýl, sůl, pepř, česnek. Postup:  Připravenou husu potřeme solí, pepřem, kmínem a trochou česneku, naplníme jablky, cibulí a pelyňkem černobýlem. Husu dusíme v troubě na pekáči min. 2 hodiny, často podléváme výpekem – přidáme vodu.

3. Červené zelí
Ingredience: 1 hlávka červeného zelí, cibule, špek, pepř, sůl, 1 bobkový list. Postup:  Červené zelí nakrouháme nahrubo, nejprve na pánvi osmahneme cibuli a špek nakrájený na kostičky, potom přidáme zelí a koření a podusíme.

4. Čočka – aby nedošly drobné
Ingredience: 500 g čočky, 100 g bůčku, 1 velká cibule, 2 l vývaru, ocet, sůl, pepř, cukr; jíška z 30 g tuku a 20 g mouky. Postup: Čočku vaříme v litru vývaru se solí a pepřem asi 1 hodinu. Potom dochutíme octem a cukrem na sladkokyselou chuť. Bůček a cibule nakrájíme na malé kostičky, nejprve osmahneme cibulku do zlatova, potom ji přidáme k uvařené čočce. Na závěr čočku spojíme hnědou jíškou.

5. Bramborové knedlíky – aby přinesly velké částky peněz
Suroviny: 1 kg syrových brambor, 1/2 kg vařených brambor, sůl. Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, v plátýnku z nich vymačkáme vodu, osolíme a spaříme 1/2 l horké vody. Potom do hmoty zamícháme 1/2 kg na jemno nastrouhaných uvařených brambor a tvarujeme knedlíky. Necháme vařit na slabém plameni cca 20 min.

6. Kysané zelí – má zachovat zdraví
Ingredience: 500 g čerstvého kysaného zelí, špek, sůl, pepř, kmín, mrkev, cibule, brambory. Postup: Kysané zelí vaříme 30 min. se solí, cukrem, nastrouhanou mrkví s vodou pod pokličkou. Špek nakrájíme na kostičky, opražíme, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme a přidáme ke kysanému zelí. Spojíme jemně nastrouhanými brambory. Kysané zelí musí být pěkně mazlavé.

7. Sleďový salát – má přinést bohatství
Ingredience: Na osobu 2 filety sledě, 1 – 2 cibule, 1 – 2 nakládané okurky, 1 – 2 jablka, 1 – 2 mrkve, 1 sklenička kaparů, majonéza, cukr, hořčice. Postup: Filety sledě dobře omyjeme a nafiletujeme, zeleninu nakrájíme na proužky a smícháme s majonézou, nálevem z okurek a kapary. Dochutíme cukrem a hořčicí.

8. Červená řepa nebo celer – dobrá plodnost
Ingredience: po 200 g čerstvé červené řepy a celeru, petržel, pažitka, ocet, cukr, sůl, pepř, olej. Postup: Červená řepa nebo celer vaříme zvlášť, nakrájíme na plátky nebo hranolky a dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a olejem. Necháme v lednici odležet jeden den.

9. Jako poslední pokrm podáváme sladký kompot, např. sladké mléko s nalámanou houskou a borůvkami – abychom si osladili život.
Ingredience: Lehce oslazený chléb z kynutého těsta nebo lehce orestovaná veka nakrájená na kostičky, mléko, cukr. Postup: Teplým, lehce oslazeným mlékem přelijeme kousky chleba nakrájené na kostičky, přidáme borůvky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14254″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Tradiční vánoční pokrm v Čechách je smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem. Jako sladká tečka na závěr se podává vánočka. Zde je návrh menu:

1. Smažený kapr v trojobalu
Suroviny: Porce kapra, 1 – 2 vejce, 1 – 2 PL mouky, trochu mléka, sůl, mouka na obalování. Postup: Vejce, mouku trochu mléka rozšleháme na řídké těstíčko. Osolené porce kapra namáčíme do řídkého těstíčka a potom obalíme ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.

2. Bramborový salát
Suroviny: 1 kg brambor vařených ve slupce, 300 g mrkve, 300 g kořenové petržele, 300 g celeru, 1 velká cibule, 200 g kyselých okurek, 150 g hrášku z konzervy (dle chuti lze přidat i více), 200 g majonézy, 100 ml smetany, citronová šťáva a sůl.  Postup: Kořenovou zeleninu uvaříme do měkka. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli a okurky nakrájíme také na kostičky. Uvařenou a následně vychladlou kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme nadrobno. Všechno smícháme ve velké míse a přimícháme majonézu a smetanu. Dochutíme solí, na konci zjemníme citronovou šťávou.

3. Vánočka
Suroviny: 750 g polohrubé mouky, 150 g cukru, sůl, nastrouhaná citronová kůra, vanilkový cukr, 40 g droždí, asi 3/8 l mléka, 150 g margarínu, 4 žloutky, 50 g rozinek, 80 g nasekaných mandlí, 50 g citronátu, trochu tuku, 1 vejce na potření, 30 g mandlových hoblin. Postup:  Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme trochu soli, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Rozpustíme margarín a vyšleháme s mlékem a žloutky, potom přidáme společně s droždím do mísy. Hnětacími háky připravíme těsto. Uhněteme z něj rukama na vále pevné těsto a necháme kynout v přikryté míse asi 2 hodiny. Těsto položíme na vál a zapracujeme do něj rozinky, nasekané mandle a citronát. Těsto nakrájíme na 9 pramenů. Pro nejnižší vrstvu vánočky upleteme cop ze 4 pramenů, na to přijde cop z 3 pramenů a nahoru cop z 2 pramenů. Aby se copy při pečení nerozjížděly, musí se připevnit na konci a uprostřed párátky. Vánočku položíme na plech vyložený vymazaným papírem, necháme ji ještě kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými hoblinami. Vánočku pečeme na horní a dolní ohřev (cca 180 °C) v předehřáté troubě asi 45 minut.

Komentáře