Jarní ájurvédský detox

Reklama

Připravte si tělo na jaro…

Zatímco péči o naše tělo zvenku se věnujeme celkem svědomitě, s „vnitřkem“ si až takové starosti neděláme. Jenže stav naší pokožky, lesk vlasů ba i pověstná jiskra v oku, jsou důsledkem právě dobrého stavu našeho těla zevnitř. Nyní, s blížícím se jarem, je ideální čas na detoxikaci organismu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“17853″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Stejně jako provádíme jarní úklidy v našich obydlích, proveďme také jeden pořádný úklid v našich tělech. Ájurvédský devítidenní detox nepředstavuje žádná muka, při kterých bychom trpěli hlady, jen speciálně složenou stravu podle našeho typu (dóši). Jídla skládající se vždy z basmati rýže, luštěnin a tepelně upravené zeleniny slouží jako kartáč pro naše střeva a věřte, že vám za tuto očistu tělo poděkuje přívalem nové energie a celkovým pocitem odlehčení, čistoty.

Některou z diet vyzkoušela snad každá z žen. Ale zkusit si, ideálně dobrovolně a z vlastního přesvědčení jarní detox, do toho se nám už tolik nechce. Přitom to s trochou odhodlání, kulinářského umu a disciplíny může být příjemných devět dní, po kterých budeme mít samy ze sebe radost.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“17854″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

„Ideální je začít už tři dny před samotným detoxem, tzv. přípravnou fází, během které začneme pozvolna ubírat nevhodné potraviny a tak celkově odlehčíme (bezmasá strava, méně pečiva, žádná káva, alkohol, cukrovinky, atd.)“, vysvětluje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová a dodává: „Samotný detox trvá devět dní a vychází z původního ájurvédského detoxikačního programu, který je založen na kombinaci luštěnin, rýže basmati a tepelně upravené zeleniny. Tuto „trojkombinaci“ je potřeba jíst vždy dohromady, funguje jako spolehlivý kartáč našich střev a vyčistí z nich za dobu 9 dnů veškeré toxiny.“

Detoxikačním procesem se tělo naladí na jaro, které je sice krásným obdobím probouzející se přírody, ale pro naše trávení také velmi citlivým obdobím. No a jak tedy na to? Upravené jídlo se může jíst denně od 7 ráno do 19. hodiny večer. Pochopitelně je vhodné jídla obměňovat, abychom si za prvé pochutnali a za druhé to měli pestré. Nejsou žádná omezení velikosti porcí, ani četnosti chodů, prostě když máme hlad, dáme si jídlo ze surovin, které odpovídají našemu typu/dóše (rozpis viz níže). K pití se doporučuje zejména voda, ne však studená – ideální je deset minut povařit v hrnci na sporáku, slít do termosky a popíjet každou půl hodinu deci vody. Z čajů jsou vhodné bylinkové a ovocné čaje, pitta ocení mátový a váta s kaphou zázvorový čaj. Zakázané jsou čaje černé a zelené, káva, alkohol, limonády, ovocné šťávy, atd.  Z tuků je nejvhodnější přepuštěné máslo – ghí, či olivový olej a jídla upravovat šetrně – dušením, pečením, či vařením.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“17852″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“548″}}]]

Příklad receptu vhodného detoxikačního jídla:
Rozehřejete oříšek ghí nejlépe v hrnci s tlustým dnem, na ghí orestujeme zeleninu vhodnou pro náš typ a dusíme pozvolna dokud zelenina nepustí co nejvíce šťávy (cca 10 – 15 minut). Následně přidáme červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme na mírném plameni dokud nezměkne čočka a dochutíme pro nás vhodným kořením. Přílohou rýže basmati.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_original“,“fid“:“17856″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“300″,“style“:“float: left;“,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“200″}}]]Mgr. Tereza Lindauerová vystudovala fakultu Dálného východu na Filosofické fakultě v Praze a původně ji to vlastně táhlo k čínské medicíně. Během objevování tajů fungování čínské medicíny se Tereza dostala k ajurvédě a bylo jasno. Ta ji svou zdánlivou jednoduchostí zcela učarovala a ve spojení s jógou, kterou už mnoho let praktikuje, to byla kombinace, která ji nadchla a nadšení trvá dodnes. Své ajurvédské znalosti sbírala nejprve jako samouk, vlastně začala ajurvédským vařením a kurzem indické kuchyně, pak se ale zamilovala do masáží a ajurvédských procedur, které se rozhodla zblízka si prohlédnout a studovat na Srí Lance, kterou si rychle oblíbila. V Čechách je Tereza věrnou následovnicí MUDr. Martiny Ziskové, kterou uznává a respektuje nejen jako ajurvédského odborníka, ale i skvělého člověka, který jí pomáhá na cestě za poznáním. V současné době se Tereza zaměřuje na ajurvédskou diagnostiku  – pomocí pulzu díky níž určuje individuální konstituci svých klientů a pak jim na míru vytváří plán na životní styl, stravování, cvičení atd. Právě to je totiž základem ajurvédy, žijte, jezte a užívejte koření a byliny podle své konstituce a máte naději, že váš život bude zdravý a plnohodnotný. Dále dělá ajurvédské masáže a také víkendy, kde se snaží jednoduše propojit základy ajurvédy a jógy. A co Tereze na ajurvédě učarovalo nejvíc? Tenhle 5 tisíc let starý systém není žádné dogma – můžete ho začlenit do života celý, nebo jen pár procent a vždy to má dobrý efekt a umí obohatit váš život.

Zdroj: http://zdravivharmonii.cz/

Komentáře