Je libo italské těstoviny “aldente“ v ALDENTE?

Kontrast středomořské kultury  s horským prostředím, to je sever Itálie. Oblast Trentino reprezentuje pestrou a rozmanitou část Itálie v rámci přírody, ale i gastronomie. Na severu je dostatek nejen čerstvého ovoce, zeleniny, ale i zvěřiny, olivového oleje, vína nebo sýrů. Specifické jsou tady recepty, které bývají bohatší oproti chudšímu a na ingredience jednoduchému jihu. Co všechno region nabízí a recept na oblíbené těstoviny prozrazuje šéfkuchař tratorie Aldente Tomáš Kopecký.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11829″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Itálie potěší chuťové pohárky
Aldente trattoria e vineria italiana je italská restaurace v centru Prahy, která se zaměřuje především na přípravu domácích čerstvých těstovin, které musí být správně uvařené al dente, neboli na skus. Kromě toho si tu ale hosté vyberou i z široké nabídky mas nebo ryb. Základem všeho jsou tradiční italské receptury inspirované napříč celou zemí.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11830″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Bohatý sever přeje gastronomii
Trentino nebo také Trento či Tridentsko je autonomní oblast severu Itálie, pro níž jsou typická především vysoká pohoří, více jak 75 % území je ve výšce nad 1000 metrů nad mořem, v čele s turisticky oblíbenými Dolomity. K tomu samozřejmě patří i horská jezera, třeba takové Lago di Garda je považováno za to nejčistší v celé Evropě. Lyžařům není třeba asi oblast představovat vůbec, Trentino patří mezi velmi oblíbené zimní destinace. Krásná vysokohorská příroda se odráží i na zdejší kuchyni, která je typicky horská. To znamená hutná, výživná a masitá jídla, některá velmi připomínající sousední rakouskou gastronomii. Trentinskou specialitou je například sušený speck, knedlíky canederli, zvěřina, mezi sýry zkuste třeba Malgo či Stelvio a na závěr každé hostiny se nebraňte grappě nebo hruškovici. Pro dobré trávení samozřejmě.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11831″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Snoubení chutí
„Naši zákazníci se už tři roky vracejí na oblíbené těstoviny tagliatelle s hříbky, sýrem taleggio a klobásou salsiccia. Dlouhodobě vedou na žebříčku nejprodávanějších jídel, před nimi už je jen tiramisu,“ říká na úvod o populárních těstovinách šéfkuchař Tomáš Kopecký. Právě tento recept je inspirován italským severem. „Základem všeho je správně uvařit těstoviny al dente, neboli na skus. V kuchyni už to poznám od pohledu, nemusím je ani zkoušet. Důležité je pozorovat barvu těstovin. Ze začátku jsou bílé od mouky, a když to řeknu velmi jednoduše, ta se začne postupně ztrácet. To je okamžik, kdy jsou hotové. Jakmile je pasta ve vodě déle, barva se mění hodně do žluta a pasta narůstá,“ vysvětluje Tomáš s tím, že na ochutnání těstoviny al dente poznám snadno podle ještě tvrdého jádra s bílým středem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11832″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

TOP pokrm – “favorit“
Nejoblíbenější těstoviny restaurace Aldente mají v základu kromě hříbků, sýru taleggio a vepřové klobásy salsiccii ještě trochu česneku, vývar a bílé víno. Aby byla chuť všech ingrediencí opravdu výrazná, Tomáš odhaluje jeden ze základních triků přípravy. „Ze všeho nejdřív musíte dát do rozpálené pánve klobásu, poté česnek, hříbky a všechno se zalije vínem. Necháte odpařit alkohol, přisypete sýr a zalijete trochou vývaru. Do vzniklé omáčky přidáte čerstvou pastu, která se nejdříve půl minuty až minutu vařila zvlášť, ale nakonec se ještě zhruba další půl minutu provaří spolu s omáčkou. Takhle by se mělo postupovat s každou pastou, díky tomu do sebe naváže všechny chutě ostatních ingrediencí,“ popisuje Tomáš.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11833″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“283″}}]]

Nezapomeňte na dolce vita
A nebyla by to ta správná Itálie ve stylu dolce vita, kdyby k pokrmu mělo chybět víno nebo dezert. Na doporučení si k těstovinám objednejte buďto sklenku červeného Cabernet Merlot Riserva DOC z vinařství Ritterhof, které je ve své chuti plné s vyváženou tříslovinou. Kdo by naopak raději preferoval bílé víno, doporučí mu v Aldente Winkl Savignoun DOC z vinařství Terlan, suché s ovocnou chutí meruněk, mandarinek a mučenky. Celou hostinu zakončete sladce. Protože se jedná o poměrně hutný recept, zvolil by Tomáš lehčí dezert v podobě panna cotty, kterou v Aldente připravují ve třech verzích – bazalkovou, s granátovým jablkem nebo pomerančovou.

 

 

Komentáře