Kocovina po víně? Možná máte alergii!

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno.

Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte autentická vína. Bývají nazývána také bio, naturální či přírodní. Takovéto označení nese víno, které je vyráběné tradičními postupy a především bez chemie.

Stále častěji se s nimi můžete potkat na pultech obchodů, ale i ve vyhlášených restauracích. Jejich výroba jde ruku v ruce s životním stylem, který má blízko k přírodě. Autentická vína voní a chutnají po půdě, krajině a přírodě, ve které rostou. Pokud jste je ještě neochutnali, navštivte festival Praha pije víno. Věřte, že bude z čeho vybírat. Jestliže si chcete být opravdu jisti, že pijete autentické víno, přijďte na festival autentických vín, který se bude konat 2. – 3. června v Praze v prostorách Novoměstské radnice a nabídne vína 70 vinařů z různých koutů světa.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20432″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Není víno jako víno
Aby se víno mohlo nazývat autentickým, musí splňovat řadu pravidel. Už při samotném pěstování révy nesmí vinař používat např. insekticidy a herbicidy. Používají se především podpůrné, preventivní prostředky, například výluhy z přesliček nebo rozličné oleje. Úplně jinak než u klasických vinařů postupují výrobci autentických vín nejenom na vinohradu, ale i ve sklepě při zpracování. Do vína nepřidávají nic, snad jen kromě malého množství oxidu siřičitého u některých vín. Aditiva jako cukry, třísloviny či želatinu, které se přidávají do běžných vín, byste v nich však hledali marně. Autentická vína jsou prostě jiná. Přirozená, ničím nedochucená a ručně sbíraná. Smyslem těchto vín je návrat k tradicím a původním vinařským postupům, přírodě a zdravému životnímu stylu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20431″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Věděli jste, že…
Evropská legislativa povoluje až třicet různých přísad, aditiv, která do vína můžete dá, a z nich téměř nic nemusí být povinně na etiketě?

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20437″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“128″}}]]

ZWEIGELTREBE/PINOT NOIR
Sametové červené víno Zweigeltrebe a Pinot Noiru, zrálo rok ve francouzských dubových sudech. Cuvée dvou odrůd kvasila z části společně a z části zvlášť. Toto autentické víno je lehké, šťavnaté s ovocnou dochutí. Doporučená cena: 390 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20438″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“123″}}]]

GRÜNER VELTLINER HORIZON DAC
Bílé bio víno z Rakouska je výsledkem cílené oxidace moštu. Po spontánní fermentaci následovalo ležení na hrubých kvasnicích bez stáčení. Výsledkem je nádherný, v dobrém slova smyslu klasický veltlín s vyšší viskozitou a výbornou pitelností, kterou podporuje pepř v závěru. Doporučená cena: 360 Kč

 

Komentáře