Letní menu zpod toskánské pokličky

Toskánsko je časté místo návštěv milovníků jídla. Místní kuchyně je považovaná za jednu z nejlepších. Vychází z venkovské kuchyně, je velmi zdravá a lehká, ale také velmi rafinovaná. A stala se také inspirací pro Bageterii Boulevard a její nové letní Chef menu. K jeho tvorbě si přizvala toho nejpovolanějšího, rodilého Itala a úspěšného restauratéra a šéfkuchaře Riccarda Lucqua. S typickou italskou lehkostí připravil skvělé toskánské menu plné chutí, vůni a tradičních ingrediencí. Nové Chef menu můžete ochutnat na všech pobočkách Bageterie Boulevard. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24038″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“520″}}]]

Základem toskánské kuchyně jsou čtyři suroviny – chléb, extra panenský olivový olej, maso a samozřejmě dobré víno. A ani jedna z nich tak nemůže chybět v novém letním Chef menu. Vůni mu pak ještě dodají bylinky, které jsou neodmyslitelnou součásti italské kuchyně. Ty najdete i v první bagetě letního menu – Kuřecí Potacchio, která se jmenuje právě podle speciální pečené omáčky Potacchio. Ta vznikla pečením kuřecích stehen s paprikami, rajčaty, italskou slaninou, bílým vínem a je doladěna voňavým rozmarýnem. Bageta je doplněna plátky pečených rajčátek Datterino. Druhá novinka, Telecí bageta s ančovičkami, určitě naláká na pomalu pečené telecí maso s lehce pikantním dresinkem z ančoviček a konfitovaného česneku. Bohatou chuť doplňují marinované okurky a zlatavá, křupavá pancetta.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24039″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“435″}}]]

Toskánci miluji také luštěniny, často jsou přezdívání jako „jedlíci fazolí“ a to díky jejich oblibě k bílým fazolím cannelini. Ty Riccardo Lucque  použil k přípravě Krému z bílých fazolí – typické husté toskánské polévce, kterou navíc vylepšil slávkami, citrónovým olejem a chilli.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24040″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“351″}}]]

Odlehčené menu Fit Calories je tentokrát plné sezónní zeleniny a šťavnatého pesta. Pochutnat si tak můžete na tortille s bylinkovým kuskusem, pistáciemi a chilli. Vláčnost jí dodává jemné italské mascarpone, křehkost zase salát little gem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24041″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“436″}}]]

Pro druhou svačinku zvolil Riccardo Lucque olivový chléb. Ten je na rozdíl od nejtradičnějšího toskánského chleba, který se ani nesolí, plný nových chutí. Mezi dvěma plátky najdete marinované artyčoky, ricottu s pestem, pečená rajčátka, rukolu s medovou zálivkou a hoblinky parmazánu. Takhle vypadá pravý italský piknik!

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24042″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“361″}}]]

„Když jsem byl kluk, byla mou nejoblíbenější hračkou lednice. Láska k vaření se mě drží celý život. A i když se mi později otevřel celý svět nových chutí, italská kuchyně je pro mě pořád na prvním místě. Pro Bageterii Boulevard jsem odkryl pokličku právě toskánské kuchyně. Pro letní období je nejvhodnější, protože je velmi lehká a zdravá. A navíc ji miluje celý svět. A já věřím, že ji budou milovat i zákazníci bageterie v novém Chef menu,“ doplňuje Riccardo Lucque, šéfkuchař a restauratér, za kterým stojí restaurace Aromi, La Finestra nebo koncept La Bottega a celý projekt La Collezione. Vede také úspěšnou školu vaření Laboratorio. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24045″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“449″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Bodlák s nezaměnitelnou chutí? Seznamte se s artyčoky
Lze ho vařit, péct i grilovat – řeč je o artyčoku, rostlině pocházející z oblasti Středozemního moře. Ta přináší skvělé oživení i do české kuchyně díky svému výbornému hořko-sladkému srdíčku, které je však skryto pod vrstvou okvětních lístků, jež je třeba nejprve řádně očistit. Technicky se totiž nejedná o zeleninu, ale o bodlák. Jeho na první pohled nedostupného vzhledu se tedy kuchař nesmí zaleknout, protože pokud si člověk s jeho čištěním vyhraje, odmění se mu artyčok jeho nezaměnitelnou chutí a spoustou prospěných látek. Artyčok se skvěle hodí i k detoxikaci, protože působí na náš vylučovací systém, a to zejména na játra, která fungují jako čistička našeho těla. Navíc snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a je vhodný také pro diabetiky. Obsahuje totiž cukr inulin, který má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jeho konzumace dodá lidskému organismu vitamín C, provitamin A, kyselinu listovou, ale také hořčík, železo nebo vápník. Nejen kvůli těmto pozitivním vlastnostem a jeho chuti jej zařadila do aktuálního letního Fit Calories menu i Bageterie Boulevard. Rodilý Ital a restauratér Riccardo Lucque zkombinoval marinované artyčoky s ricottou s pestem, pečenými rajčaty a rukolou, které dochucuje medová zálivka a hoblinky parmazánu. To vše je zabaleno v olivovém chlebu.

Jak se čistí?
Při čištění artyčoku si člověk musí dát pozor na vnější okvětní lístky chránící srdíčko – obsahují velké množství železa, takže mohou ruce zbarvit dočerna. Doporučuje se tedy před manipulací potřít ruce citronovou šťávou. Připravovat lze i celý artyčok, kdy je jej třeba opláchnout, poté odříznout horní čtvrtku a stopku nožem. Následně se vytrhnou konce okvětních lístků nůžkami a dojde k odstranění trnů. Takto připravený artyčok je vhodný ke grilování, pečení nebo přípravu v páře. Pokud se chceme dostat přímo k srdíčku, ulomíme stonek, zbavíme se pichlavých lístků a opatrně okrajujeme až k samotnému středu. Následně z něj vydlabeme část uprostřed, připomínající vlásky nebo vousy. Nakonec je dobré jej zakápnout citronovou šťávou, protože artyčoky rychle mění barvu. Pak už je můžeme upravovat podle své chuti, restovat, péct nebo třeba jako v případě nového Fit Calories menu Bageterie Boulevard marinovat. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů, rizota nebo na pizzu.

Zdroj: www.bb.cz

Komentáře