Mýty o rybím mase v konzervách

Výživoví poradci se shodují, že pro optimální příjem Omega 3 mastných kyselin byste do jídelníčku měli alespoň dvakrát týdně zařadit rybu. Pokud se léčíte se srdcem, ideální poměr je dokonce třikrát týdně. Zeměpisná poloha Česka ale nedovoluje, abychom konzumovali čerstvé mořské ryby. Ty jsou přitom významným zdrojem nejen zmiňovaných Omega 3 mastných kyselin (konkrétně nejdůležitějších kyselin EPA + DHA), navíc i jódu, vápníku, fosforu nebo vitamínů A, B a D. Jednoduché a cenově dostupné řešení tak představují rybí konzervy. O nich nicméně panuje řada mýtů…

Konzervované ryby obsahují kdovíjaké maso
Mezi nejčastější mýty kolující o konzervovaných rybách patří obava, že uvnitř nenajdete rybu deklarovanou na obalu. Největší nedůvěřivost v tomto ohledu vyvolávají zejména tuňáci. Převládá o nich totiž představa, že ty opravdu kvalitní se draží jen na burzách za astronomické částky. Pokud tedy konzerva s tuňákem nevysosá vaši peněženku, nemůže v ní logicky být kvalitní tuňák, ale jen jeho náhražka. Jak je to doopravdy, vysvětluje Jan Pražák ze společnosti Baltaxia, která do Česka konzervované ryby dováží: „Konzervu nelze nazvat slovem tuňák a dovnitř přitom dát jinou než tuňákovitou rybu. To upravuje evropská legislativa. Tuňáků existuje široká škála. Pokud hovoříte o extrémně drahých tuňácích, jde o tuňáka obecného, který se loví na prut a používá k výrobě suši, především v Japonsku. Při výrobě tuňákových konzerv jsou zpracovávány menší druhy tuňáků lovené většinou sítěmi. Jejich cena je zcela někde jinde.“

Konzervované ryby nejsou tak zdravé jako ryby čerstvé
Kvalitní a šetrně zpracované konzervované rybí maso je na tom z hlediska nutričních hodnot podobně jako rybí maso čerstvé. Nemusíte mít tedy strach, že si konzervovanou rybou nepomůžete, nebo dokonce kvůli přítomnosti konzervačních látek ještě uškodíte. „Dnes už se na trhu běžně vyskytují produkty bez jakýchkoliv konzervantů, tedy jen s přísadou oleje, omáček či zeleniny,“ říká Jan Pražák. Pozor byste si měli dát pouze na ryby v oleji, a to z hlediska jejich energetického obsahu. Výhodnější než olejové jsou ryby ve vlastní šťávě. Nákupem konzervované ryby navíc rodinný rozpočet nezruinujete tolik, jako když se v obchodech porozhlídnete po rybách čerstvých.

Konzervované ryby nejsou vhodné pro dietu
Jak už bylo řečeno výše, konzervované rybí maso odpovídá svými nutričními hodnotami čerstvému rybímu masu. Jistě, všechny ryby obsahují tuky, ale jsou to zdraví prospěšné Omega 3 mastné kyseliny. Snažíte-li se zhubnout, takový tuňák ve vlastní šťávě bude dobrým parťákem. Dejte si ho k zeleninovému salátu – vyvolá ve vás pocit sytosti a zároveň tělu doplní potřebné látky. Obecně byste při dietě měli sáhnout po konzervách ve vlastní šťávě, ne těch v oleji nebo tomatové omáčce. Opatrně také se zauzenými variantami. Každopádně rybí maso je snadno stravitelné, takže ideální součást redukčního jídelníčku. A konzervované navíc vždy po ruce. Jen ho nesmíte nevhodnou úpravou přesunout do kategorie kalorických jídel. Konzervované ryby by vás pravděpodobně nenapadlo smažit, vyvarujte se ale jejich přimíchání do majonézových pomazánek nebo k hutným teplým omáčkám.

Konzumací konzervovaných ryb přispěji k vymírání jednotlivých druhů
Ne, pokud si budete všímat symbolů uvedených na konzervách. Uvědomělý spotřebitel ví, které z nich odkazují na ekologicky zodpovědné rybolovy. Bílá rybka na modrém podkladu, to je certifikát MSC neboli Marine Stewardship Council. Udílí jej celosvětová organizace stejného jména a vztahuje se na více druhů ryb, mořských plodů a živočichů. „Certifikát MSC v podstatě zaručuje původ ryby z udržitelného rybolovu,“ přibližuje Jan Pražák ze společnosti Baltaxia, která do Čech takto certifikované konzervy dováží. „Udržitelný rybolov vystihuje několik zásad, mimo jiné chytání jen takového množství, aby rybí populace zůstala na zdravé úrovni, případně mohla být v daném místě znovu obnovena. Rybáři se o svoji oblast starají, používají šetrné způsoby lovu, které na rozdíl od obřích kruhových sítí eliminují riziko nechtěných úlovků,“ doplňuje.

Znáte symboly z potravin?
Setkáváte se s nimi každý den, ať už při nákupu, nebo těsně před otevřením a konzumací. Možná ale přesně nevíte, co znamenají. O čem je řeč? O symbolech používaných na obalech potravin. Pojďte s námi rozklíčovat význam těch nejčastějších.

Symboly týkající se obsahu
Upozorňují na přítomnost, nebo naopak nepřítomnost určité složky ve složení potraviny. Sledovat by je měli především lidé trpící alergiemi či intolerancí. Jednou z nejznámějších je ikona přeškrtnutého klasu, která stvrzuje, že daný výrobek neobsahuje lepek, takže je vhodný i pro celiaky. Různou podobu pak mívá symbol informující o vhodnosti potraviny pro vegetariány či vegany. Obvykle jde o zelenou větvičku s lístky, nebo zelené písmeno „V“.

Symboly týkající se kvality
Přibližují původ potraviny, a usnadňují tak orientaci na potravinovém trhu. Existuje jich mnoho. Některé se musí uvádět ze zákona, o jiné výrobci usilují v rámci certifikačních řízení.

Biopotraviny
V zemích Evropské unie mají dvojí značení – evropské a národní. Biopotraviny vyrobené v České republice musí být označené jak národní značkou, tzv. biozebrou, tak i evropským logem, které symbolizuje list utvořený z hvězdiček. Dovážené potraviny biozebru mít mohou, ale nemusí. Bio každopádně znamená, že potravinu tvoří suroviny pocházející z ekologického zemědělství. A na tuto skutečnost dohlíží u českých výrobců hned několik kontrolních organizací pověřených ministerstvem zemědělství.

Fairtrade
Slyšeli jste někdy spojení „férová káva“? Pak vězte, že jde o kávu, za kterou pěstitelé dostali mimo jiné spravedlivě zaplaceno. Fairtradový výrobek poznáte podle modro-zelené ochranné známky v černém poli. Tu vlastní organizace Fairtrade International. Mezi základní pilíře férového obchodu patří již zmiňované adekvátní finanční ohodnocení pro pěstitele, zákaz dětské práce či ochrana přírody, která zakazuje třeba preventivní používání pesticidů. A kromě kávy si můžete pořídit i férovou čokoládu, sušenky, oříšky, koření ad.

Symboly týkající se balení
Jistě jste si na obalech všimli symbolu panáčka, který cosi hází do koše. Jde o grafickou značku vybízející k odkládání použitého obalu na vyhrazených místech. Často se také můžete potkat se Zeleným bodem, tedy ochrannou známkou společnosti EKO-KOM. Značí, že za tento obal byl uhrazen finanční příspěvek organizaci zajišťující zpětný odběr a využití obalového odpadu. Používat jej smějí jen klienti EKO-KOMu.

Znáte symboly z rybích konzerv?
Odborníci se shodují, že pro optimální příjem Omega 3 mastných kyselin byste do jídelníčku měli alespoň dvakrát týdně zařadit rybu. Zeměpisná poloha Česka ale nedovoluje, abychom konzumovali čerstvé mořské ryby, které jsou jejich významným zdrojem. Jednoduché a cenově dostupné řešení tak představují rybí konzervy. Všimli jste si někdy, jaké symboly se na konzervách vyskytují? Pojďte s námi rozklíčovat význam těch nejčastějších.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_original“,“fid“:“12167″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“286″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“472″}}]]

Certifikát MSC
Bílá rybka na modrém podkladu, to je certifikát MSC neboli Marine Stewardship Council. Udílí jej celosvětová organizace stejného jména a vztahuje se na více druhů ryb, mořských plodů a živočichů. „Certifikát MSC v podstatě zaručuje původ ryby z udržitelného rybolovu,“ přibližuje Jan Pražák ze společnosti Baltaxia, která do Čech takto certifikované konzervy dováží. „Udržitelný rybolov vystihuje několik zásad, mimo jiné chytání jen takového množství, aby rybí populace zůstala na zdravé úrovni, případně mohla být v daném místě znovu obnovena. Rybáři se o svoji oblast starají, používají šetrné způsoby lovu, které na rozdíl od obřích kruhových sítí eliminují riziko nechtěných úlovků,“ doplňuje Pražák.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_original“,“fid“:“12169″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“378″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“467″}}]]

Dolphin Safe (Dolphin Friendly)
Další ze zkratek mající ekologický podtext. Najdete ji na tuňácích v konzervách a znamená, že při lovu těchto kousků nedošlo k usmrcení žádných delfínů. „Delfíni totiž hejna tuňáků s oblibou doprovází, proto je rybáři využívají jako indikátory míst, kde spustit kruhové sítě. V nich pak ovšem nekončí jen tuňáci, ale právě i jejich věrní druzi – delfíni,“ vysvětluje Jan Pražák. Koupí takto označených výrobků vystavíte nechtěným úlovkům v podobě delfínů jasnou stopku.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_original“,“fid“:“12170″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“353″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“452″}}]]

Friend of the Sea
Uvidíte-li na konzervě symbol plachetnice, narazili jste na produkt s certifikátem Friend of the Sea. Podobně jako MSC zaručuje původ suroviny z udržitelného rybolovu a akvakultury, navíc ho ale mohou získat i chovatelé ryb v umělých nádržích. Friend of the Sea dbá mimo jiné na ochranu ekosystémů, zejména mokřadů a mangrovů. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_original“,“fid“:“12172″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“360″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“470″}}]]

Omega 3
Tato zkratka se vztahuje k již zmiňovaným Omega 3 mastným kyselinám. Jednoduše informuje, že zvolená konzerva splňuje určitý minimální limit jejich obsahu, konkrétně nejdůležitějších kyselin EPA + DHA. Omega 3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na prevenci srdečně-cévních chorob, u dětí pak mohou ovlivňovat například hyperaktivitu, soustředění ve škole či IQ.

TIP:
Ochutnejte kvalitní maso v konzervě, můžete vybírat z více druhů.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12175″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“317″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

nebo

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12176″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“297″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

 

Komentáře