Načerpejte sluníčko a doplňte vitamín D

Doplňte vitamín D přirozenou formou, tj. ze slunce.

Podle výzkumu trpí nedostatkem vitaminu D až čtyři z pěti lidí. Tento mocný vitamin je v těle zodpovědný za řadu funkcí, přispívá k dobrému stavu kostí, zubů, svalů, ale i k normálnímu fungování imunitního systému. Je jedním z mála vitaminů, které si naše tělo dokáže vyrobit, a to díky působení slunečního svitu. Toho se nám ale nyní i přes blížící se jaro příliš nedostává, i proto je třeba vitamin D tělu dodat jiným způsobem. Jeho nedostatek stojí za řadou nepříjemností i závažnějších zdravotních problémů.

Síla slunce a slunečního vitaminu
Také vás poslední měsíce často napadá, že se v létě cítíte mnohem lépe než v zimě? Slunce nás jednoznačně nabíjí dobrou náladou, energií, ale i vitaminem D. Až 90 % vitaminu D totiž získáváme ze sluníčka. Vlivem působení ultrafialového záření si naše tělo tento „sluneční“ vitamin umí samo vyrobit. Zejména v zimních obdobích a na začátku jara je však slunce to, co nám chybí, a potraviny obsahující vitamin D nejsou obvykle konzumovány v dostatečném množství (ve stravě běžně přijímáme vitamin D jen z 10 %).

„Vitamin D je pro naše tělo nezbytný. Hlavním účinkem je vstřebávání vápníku střevem, má přímý účinek na kostní tkáň, působí na zachování dobrého stavu kostí a zubů. Svou úlohu sehrává i při procesu dělení buněk a podporuje funkci našeho imunitního systému.  Jeho nedostatek může mít vliv na svalovou sílu, kardiovaskulární systém, imunitní systém, buněčné dělení i celkové fungování našeho organismu. Zejména pokud nemáme dostatek slunečního svitu, pracujeme v kancelářích či jednoduše není slunečné období, je potřeba jej doplňovat cíleně,“ říká MUDr. Zuzana Kala Grofová, specialistka na klinickou výživu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18299″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“418″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Slunce, jídlo, tobolka
90 % vitaminu D se v našem těle utváří díky slunečnímu záření. I proto lékaři doporučují, abychom svou pokožku bez ošetření ochranným faktorem vystavili slunci alespoň třikrát týdně na 15 minut. Tímto způsobem je možné podpořit jeho přirozenou tvorbu. Už SPF (tedy ochranný faktor) 15 totiž zapříčiní, že se v těle vytvoří pouhé 1 % vitaminu D. Vitamin D lze doplňovat i pomocí některých vybraných potravin. Nachází se v tresčích játrech, ústřicích, kaviáru či jikrách i v některých částech tučných ryb, jako je např. losos atlantický. Pokud rybám neholdujete, vitamin D obsahují také hovězí játra či vaječné žloutky. To ale nemění nic na skutečnosti, že z potravy přijímáme pouhých 10 % tohoto mocného vitaminu a slunce své pokožce také nemůžeme vždy dopřát. Proto je vhodné ho tělu dodávat například pomocí doplňků stravy.

Když chybí vitamin D
Když tělu vitamin D dlouhodobě chybí, umí se ozvat hned několika způsoby. Můžeme být unavenější, naše svaly jsou oslabené, klesá naše vytrvalost, jsme přecitlivělí, trápí nás nespavost i špatná nálada či potíže s krevním tlakem apod. Oslabený imunitní systém nahrává rizikům pro vznik dalších onemocnění. Za všemi těmito signály může stát nedostatek vitaminu D v našem těle, v těle dětí i dospělých.

Není skoro nikdo, kdo by déčko nepotřeboval doplnit, ale někteří jsou jeho nedostatkem ohroženi více než jiní. Jedná se zejména o lidi málo vystavené slunečnímu svitu (pracující v kanceláři apod.), postarší lidi, lidi s tmavší pigmentací, kojence, malé děti, těhotné a kojící ženy a ženy po menopauze. Stejně tak jsou k absenci tohoto vitaminu více náchylní obézní s narušeným procesem vstřebávání živin, lidé s alergií na mléko a intolerancí na laktózu, vegetariáni a vegani. Víme už také, že používání tolik důležitých ochranných prostředků proti slunci znesnadňuje tvorbu vitaminu D, stejně jako oděv, sklo či zatažené nebe.

8 signálů, že vašemu tělu chybí vitamin D
Věděli jste, že pouze 10 % vitaminu D se do těla dostává potravou? Zbývajících 90 % déčka totiž naše tělo získává ze slunečních paprsků. Až čtyřem z pěti z nás ale tento „sluneční vitamin“ chybí,* což naše tělo ani v nejmenším nevítá. Jeho nedostatek může souviset s řadou nepříjemností i závažných problémů.

Vitamin D je hvězdou mezi vitaminy. Podporuje správnou funkci imunitního systému. Je důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu a pomáhá zachovat silné a zdravé kosti a zuby. Přispívá k udržení normální činnosti svalů atd. Důvodů, proč bychom jeho nedostatek neměli podceňovat, je mnoho, jak ale poznat, že nám chybí? Poslouchejte své tělo a dejte si pozor na 8 signálů, které hlásí nespokojenost organismu a nedostatek vitaminu D.

8 signálů = 8 tváří nedostatku vitaminu D v těle
1. Svalová slabost. Když tělu chybí vitamin D, můžete pozorovat, že jsou vaše svaly oslabené a vy unavenější. Každodenní činnosti, ať už je to chůze do schodů, nebo třeba návštěva fitka, vám tak mohou připadat jako zdolávání Mount Everestu.
2. Snížená vytrvalost. Zbystřete, pokud se vaše kondice z nejasných důvodů zhoršuje a vytrvalostně nestačíte na věci, které vám předtím problémy ani v nejmenším nedělaly. Vitamin D působí i na fyzickou vytrvalost.
3. Přecitlivělost. Tělo volá po vitaminu D různými způsoby. Jedním z projevů může být i zvýšené vnímání hmatových vjemů. Kůže je citlivá a i běžný dotek může být rázem nepříjemným.
4. Nespavost. Trápí vás nespavost, s níž jste nikdy dřív problém neměli? Možná vše svádíte na stres a přemíru povinností, které vám nedají spát. Může za ní ale stát i nízká hladina vitaminu D v těle.
5. Mrzutost. Kdo z nás někdy neměl špatnou náladu; stává-li se ale rutinou bez zjevného důvodu, je něco v nepořádku. Může být známkou nižší hladiny serotoninu v mozku, což má spojitost i s absencí vitaminu D.
6. Smutek. S nízkou hladinou vitaminu D v těle je spojeno i riziko změn nálad a melancholie.
7. Vysoký krevní tlak. Málokdo si uvědomuje, že vysoký krevní tlak může být i známkou nedostatku živin a důležitých vitaminů v našem těle. Mezi ně patří i vitamin D.
8. Únavové zlomeniny. Vitamin D je velmi důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, a tak i pro udržení dobré kondice kostí. Máme-li jej málo, znamená to oslabení pro kosti a v podstatě i dvakrát vyšší riziko únavových zlomenin. 

Je vám některý z těchto znaků povědomý? Poraďte se o takových starostech i se svým praktickým lékařem a především pravidelně doplňujte vitamin D (možností je doplněk stravy Megadéčko).

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18297″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“337″}}]]

Tip pro zdraví
Podpořte své zdraví a dodejte tělu důležitý vitamin D. Sluníčko, které jeho tvorbu přirozeně podněcuje, je stále ještě slabé, proto je třeba ho doplnit i jiným způsobem. Jedna tobolka doplňku stravy Megadéčko představuje potřebnou denní dávku vitaminu D3, což je forma déčka preferovaná naším organismem. Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, i proto jsou tobolky olejové, podporují tak jeho dobré vstřebávání do organismu. Vitamin D přispívá k dobrému stavu kostí, zubů, svalů, podílí se na procesu dělení buněk a podporuje normální funkci imunitního systému. Doporučená cena (60 tobolek): 179 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18298″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

MUDr. Zuzana Kala Grofová
Zuzana Kala Grofová (1961) je lékařka s více specializacemi. Vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Po jejím absolvování nastoupila do nemocnice v Pardubicích. Zpočátku se věnovala vnitřnímu lékařství, po atestaci z interny pokračovala v geriatrii, z které též atestovala. Následovala specializace v klinické výživě, dnes také zakončená atestací. Kromě toho má též specializovanou způsobilost v klinické biochemii. V Pardubické nemocnici pracuje dodnes a garantuje dvě specializace: klinickou výživu jako vedoucí lékař Nutričního a dietologického oddělení a klinickou biochemii jako lékař Oddělení klinické biochemie a diagnostiky. Přednáší klinickou výživu na Univerzitě Pardubice. V nemocnici se věnuje umělé výživě a domácí enterální výživě. Pod vlastní značkou „Lékař vám vaří“ pořádá kurzy dietního vaření v rámci své ambulance klinické výživy a poradny pro redukci hmotnosti. Na odborném kontě má řadu článků a přednášek, knihu Nutriční podpora, praktický rádce pro sestry a knihy Dieta pro vyšší věk a Dieta na podporu hojení ran. Získala ocenění Zlatý hrozen za nejlepší rozhlasový pořad v gastronomii.

Komentáře