Nepřiberte z cukroví

Patříte-li mezi vyznavače zdravého životního stylu, kteří si celý rok úpěnlivě hlídají jídelníček, jí zdravě, mají dostatek pohybu i spánku, tak ani s nástupem vánočních svátků nemusíte propadat panice. Ačkoli se tyto dny většinou nesou v duchu „sněz, co můžeš“, nemusí to nutně platit i na vás. Pokud si období Vánoc neumíte představit bez sladkého mlsání, zkuste to pro změnu zdravě. Uvidíte, že jediný rozdíl, který zaznamenáte, bude to, že se po svátcích bez problémů vejdete do svých oblíbených kalhot. Odborníci značky Fino vám přinášejí čtyři tipy, jak na zdravé cukroví.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13819″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“283″}}]]

1) Vyměňte mouku! Je pravda, že v každém rodinném receptu na cukroví se jako základ objevuje klasická bílá mouka. Naštěstí dnes máme na výběr nepřeberné množství alternativ. Zkuste se v obchodě poohlédnout po špaldové, celozrnné, kaštanové, kokosové, rýžové nebo jiné mouce. Nejen, že jsou tyto mouky mnohem zdravější, ale zároveň dodají jídlu jedinečnou chuť.

2) Vyměňte cukr! Stejně jako najdeme ve všech poděděných receptech bílou mouku, najdeme v nich i velké množství bílého cukru. Za dob našich babiček byl téměř jedinou dostupnou možností, jak jednoduše a rychle dodat jídlu sladkou chuť. Vyzkoušejte třeba med, který má doma téměř každý. Pokud však chcete chuť jídla posunout na další úroveň, přidejte javorový, obilný, datlový, agávový, rýžový nebo jiný sirup. Skvěle také poslouží sušené a rozmixované ovoce.

3) Vyměňte tuk! Dnes již není třeba do těsta přidávat máslo či jiný ztužený tuk. Pro dosažení správně vláčného těsta stačí přidat 100 % panenský olej – kokosový, slunečnicový, sezamový nebo například lískový. Abyste měli jistotu, že se cukroví na plech nepřilepí, vyložte jej papírem na pečení. Vyberte takový, který je opatřen vrstvou silikonu z obou stran a již předem nasekaný na archy přesně padnoucí do plechu. Takový naleznete například u značky Fino.

4) Vyměňte čokoládu! Pokud místo klasického pytlíku s cukrářskou polevou, která pravou čokoládu nikdy neviděla, sáhnete po hořké tmavé čokoládě, máte vyhráno. Rozpusťte ji stejně jako polevu ve vodní lázni a zalijte s ní hotové cukroví. Jestli máte mlsný jazýček a hořká čokoláda vám příliš nechutná, kápněte do ní trochu sirupu, který byl použit i do těsta. O skvělý gastronomický zážitek bude postaráno.

 

 

 

Komentáře