Okurková sezona vrcholí tento víkend ve Znojmě

Chutná příloha k masu, přísada do salátů nebo křupavé letní osvěžení. Na všechny tyto způsoby si užíváme nakládané okurky, jejichž tradice v českých zemích sahá staletí do minulosti a je neoddělitelně spjata s městem Znojmo.

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází už z 2. poloviny 16. století.  V roce 1572 si totiž místní opat Sebastian Freytag nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě (klášter funguje dodnes) poprvé přivést ze zahraničí okurková semena a začal okurky pěstovat. Okurkám se díky příznivému lokálnímu klimatu dařilo a záhy jich měli místní nadbytek. Od prvních pokusů je naložit a uchovat po delší dobu pak byla v průběhu 19. století vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, které staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech. Od roku 2003 okurky Znojmia vyrábí podle původní receptury společnost Hamé, která tuto tradiční moravskou značku zachránila před zánikem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24119″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“312″}}]]

Na jihu Moravy právě v těchto dnech vrcholí sklizeň okurek, ze kterých se vyrobí vynikající nakladačky. Tento pátek 4. srpna začínají ve Znojmě jubilejní desáté Slavnosti okurek. Tisíce místních i návštěvníků se mohou těšit na bohatý program, který potěší chutě i další smysly. V pátek 4. srpna se mohou návštěvníci na znojemském Masarykově náměstí těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem a Václavem Šmerdou. První den slavností zpestří také přehlídka starých traktorů.

Sobota 5. srpna bude patřit především atraktivním soutěžím o Nejlepší sterilovanou okurku, o Nejlepší rychlokvašku a soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice okurkami na čas a přesnost, do které se lidé mohou přihlásit přímo na místě. Pro vítěze jsou nachystány dárkové koše s prémiovými produkty Znojmia. Partnerem této akce je již podruhé známá značka nakládané zeleniny Znojmia, jejíž tradici nyní udržuje ve svém výrobním závodě v Bzenci skupina Hamé. Vstup na Slavnosti okurek je zdarma.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24120″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Brambory na grilu po selsku
Suroviny:
4 brambory
25 g másla
200 g zakysané smetany
3 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce kopru
3 ks okurky ZNOJMIA (5-7 cm)
1 lžička šťávy z citronu
Sůl a pepř dle chuti

Postup:
Brambory dobře omyjeme, neloupeme je. Vložíme je do osolené vody a krátce (asi 20 minut) je povaříme. Necháme je vychladnout. Nakrojíme brambory na čtvrtiny a nožem nařízneme zhruba dvě třetiny tak, abychom je nepřekrojili. Do vzniklého prostoru vložíme trochu másla a přimáčkneme. Celou bramboru potřeme máslem a osolíme. Zabalíme do alobalu. Rozpálíme gril a začneme na něm opékat bramborové balíčky. V misce smícháme smetanu, jogurt a nasekaný kopr. Přidáme nastrouhané okurky a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme sůl a pepř. Ugrilované brambory přelijeme ochucenou smetanou a podáváme.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24121″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Osvěžující okurkový salát s mátou
Suroviny:
1 ks salátová okurka
8 ks sterilovaná okurka ZNOJMIA
200 g rajčat
12 svazek máty
1 ks citron
0,5 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje

Postup:
Do mísy nakrájíme sterilované okurky na kolečka, přidáme na kostičky nakrájenou salátovou okurku a rajčata. Přidáme nasekanou mátu. Celou směs zalijeme dresinkem, který připravíme smícháním olivového oleje, citronové šťávy a soli. Vše dobře promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Znojmia

Komentáře