Oslavte Den jablek 21.10. stylově

Den jablek, přesněji Den původních odrůd jablek, který připadá na 21. října, by se měl slavit na všech místech po České republice. Jedním z důvodů je, že jsme jedni z největších milovníků této plodiny na světě. Na jablkách si dnes můžeme pochutnat po celý rok, a to nejen v jejich syrové podobě. Můžete z nich péct skvělé dezerty, zavařovat je, výborně se doplňují třeba s vepřovým masem, případně je lze pro osvěžení vložit do sýrových sendvičů. Děti pak mohou zahnat žízeň jablečným moštem a dospělí mohou sáhnout po jeho zkvašené variantě, cideru. Otevřete si lahev lahodného cideru Kingswood a vzdejte tomuto ovoci hold, jaký si zaslouží.

Inspirací pro Den jablek byl svátek „Apple day“, který se 21. října slaví ve Velké Británii. Přestože od Britů pochází i přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“, počátek sladké plodiny musíme hledat jinde. Původní domovinou jabloně bylo pravděpodobně Zakavkazí, Írán a Turkestán, ale do Evropy se přes Malou Asii dostala ještě před naším letopočtem. Roubování jabloní se zabývali už staří Římané, v Českých zemích však pěstování jablek dosáhlo prvního vrcholu až v 16. století. Tehdy začalo být jejich pěstování tak rozšířené, že se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí, zejména do Německa a Pobaltských států. Tehdy vzniklo i mnoho názvů obcí a osad odvozených právě od jablek, například Jablonec, Jablečno nebo Joblonné. Dnes známe více než 20 000 odrůd tohoto oblíbeného ovoce a jsme jedni z jeho největších milovníků. Podle Ovocnářské unie České republiky každoročně vyprodukujeme 140 000 tun jablek určených ke konzumaci.

Jablko je mnohdy označováno jako král ovoce a to nejen kvůli tomu, že má stálé místo mezi korunovačními klenoty, ale především díky jeho přínosům. Obsahují více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků jako například vápník, železo, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C, E, draslík a pektin. Jak se dočtete na webových stránkách www.celostnimedicina.cz: „Jablka regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích, pomáhají proti průjmu i zácpě. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby a podporují odolnost proti chorobám“. Pokud máte ve zvyku si jablko před konzumací oloupat, nedělejte to. Jeho slupka je totiž nejbohatším zdrojem cenných látek.

To, jaký program si na pátek 21. 10. a následující víkend zvolíte vy, je samozřejmě jen na vás. Můžete se rozhodnout strávit volný čas ve městě či na venkově, s příbuzenstvem, přáteli případně sólo, s knihou nebo v pohybu. Ať už budete péct či se vydáte na procházku sadem, nezapomeňte relaxovat a oslavit Den jablek. Svátek nejoblíbenějšího českého ovoce nejlépe uctíte sezónní novinku Kingswood Spiced Apple. Jeho chuť připomíná čerstvě připravený domácí štrůdl a je jen na vás, zda si ho vychutnáte na ledu či raději zvolíte svařenou variantu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12484″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“379″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Komentáře