Oslavte Světový den pečení 19. května

Vždy se najde důvod osladit si život a dopřát si kousek dobrého koláčku. Vynikající příležitostí je blížící se Světový den pečení, který připadá každoročně na 19. května. Oslavte ho tak, jak se patří, a sami si upečte vaši oblíbenou pochoutku. Nemáte dost zkušeností s pečením? Nevadí! Pár osvědčených triků vám pomůže vyčarovat koláč jako od profesionálního cukráře.

Vejce = polovina úspěchu
Neodmyslitelnou částí většiny moučníků jsou vejce. Ať už oddělíte žloutky od bílků, nebo je zapracujete do těsta vcelku, věnujte jejich zpracování dostatečnou pozornost. Jestliže potřebujete vyšlehat jen žloutky, přidejte k nim lžíci vlažné vody, tím zvětšíte jejich objem. Naopak, když chcete připravit tuhý sníh, přidejte do bílků špetku soli či citrónové šťávy. Ještě většího zpevnění dosáhnete zašleháním cukru. Pečlivě se ujistěte, že v bílku není ani trošku žloutku. Už jeho malé množství by mohlo zabránit vyšlehání sněhu.

Prosívejte!
Možná považujete prosívání za zbytečnou ztrátu času. Avšak opak je pravdou! V případě, že mouku neprosejete, koláč může být příliš hutný nebo naopak drobivý. Prosetím mouku provzdušníte, těsto získá hladkou strukturu a při pečení vzroste jeho objem. Nic nezkazíte, když prosejete i prášek do pečiva, moučkový cukr či kakao. Koláč bude nejen vláčnější, ale těsto zbavíte i případných nečistot.

Čas na odpočinek
Nepodceňujte dobu, po kterou má těsto „odpočívat“. Jestliže se v receptu uvádí, že se těsto musí nechat odležet, udělejte to. Především křehké těsto potřebuje alespoň dvě hodiny odpočinku v lednici. V případě, že tento čas prodloužíte, uděláte jen dobře. Těsto zabalte do fólie, nebo vložte do misky, kterou fólií překryjete a zabráníte tak přístupu vzduchu. Pro tento účel sáhněte po Rollboxu, který k misce výborně přilne. Těsto tedy nejen bezpečně uskladníte, ale zabráníte tím i jeho načichnutí jinými potravinami. Balení obsahuje již předpřipravené díly, takže nemusíte zápasit s hledáním konce fólie.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20752″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“209″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Fino fólie na potraviny Rollbox je 39,90 Kč

Správné pečení
Vydařené a chutné těsto je sice důležité, ale ne vždy je zárukou dokonalého gurmánského dojmu. Všechnu vaši snahu může pokazit nesprávné pečení. Nepodceňujte proto ani tento krok. V první řadě nezapomeňte předehřát troubu. Před vložením těsta musí být její teplota shodná s teplotou pečení. Stejně důležité je zamezit přilepení koláče k formě. Trikem našich babiček je vymazat plech tukem a následně vysypat moukou. Pokud však chcete snížit počet kalorií a současně si být jistí, že se vám těsto nepřipeče k formě, zvolte papír na pečení Fino. Díky jeho silikonové vrstvě nemusíte používat žádný další tuk na vymazání. Balení také obsahuje nasekané archy papíru, které přesně padnou do plechu na pečení. V případě, že vaše trouba nepeče rovnoměrně a připéká shora, můžete papír použít i na zakrytí koláče. Jestli naopak peče silněji zespoda, podložte plech ještě jedním plechem, který poslouží jako pohlcovač tepla. Na škodu je také přílišná netrpělivost. Potlačte toto nutkání a v počáteční fázi pečení troubu v žádném případě neotvírejte! Vzduch uvnitř by se ochladil a těsto by kleslo. Obzvlášť opatrní buďte u odpalovaného těsta a koláčů obsahujících sníh a prášek do pečiva.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“20753″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“178″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Doporučená cena produktu Fino Papír na pečení je 39,90 Kč.

Zdroj: Fino

Komentáře