Protančete celý večer se salsou a dobrým rumem

Značka Havana Club uchovala při životě umění zrání a míchání prémiových rumů a tím zajistila dědictví a dokonalost kubánské tradice výroby rumu. Objevte historii rumu na Kubě, poznejte jak Maestros Roneros značky Havana Club vyrábějí nejlepší kubánský rum na světě, vydejte se na virtuální prohlídku Muzea rumu značky Havana Club a seznamte se s některými z nejlepších světových barmanů.

Kuba vešla ve známost jako „Ostrov rumu“ díky kombinaci světoznámé cukrové třtiny (kterou jako první dovezl na ostrov roku 1493 Kryštof Kolumbus), příznivého karibského klimatu, úrodné půdy a unikátního know-how kubánských „Maestros Roneros“ (mistrů výroby rumu). Námořníci, bukanýři a místní obyvatelé s oblibou používali místní výjimečnou cukrovou třtinu k výrobě fermentovaného nektaru a nápoje jménem „tafia“ (raný předchůdce rumu).

V 19. století se kvalita významně zvýšila díky zavedení měděných destilačních přístrojů a díky prvním pokusům o zrání rumu. Za to můžeme děkovat muži jménem Pedro Diago, který je dnes znám jako otec kubánského rumu. Byl to on, kdo přišel s nápadem ukládat „ohnivou vodu“ či pálenku do nádob, které zakopával pod zem. Druhá polovina 19. století byla svědkem výroby světlejšího a kultivovanějšího rumu, který je znám jako „Ron Superior.“

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12912″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“337″}}]]

Tento rum byl vyvinut na přání Španělské koruny, která chtěla delikátnější rum, jenž by „uspokojil královský dvůr a ostatní evropské elity.“ Druh rumu El Ron Superior je otcem dnešního kubánského rumu: lehký, jemný, delikátní, svěží a výjimečný jak samotný tak jako součást koktejlů. Jeho popularita byla tak závratná, že roku 1860 již bylo na Kubě více než 1000 lihovarů.

Dnešní značka Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, nadále ztělesňuje dědictví a vedoucí postavení kubánské tradice výroby rumu. Díky unikátnímu know-how svých Maestros Roneros udržela značka Havana Club naživu umění „añejamiento“: umění destilace, zrání a směšování prémiových rumů. Jméno Havana Club zachycuje kubánské dědictví výroby rumu a unikátní atmosféru metropole Havany. Značka Havana Club je úzce svázaná s kubánskou kulturou a Kubánci jsou na ni pyšní jako na skutečnou národní ikonu.

Jelikož Kuba nabízí výjimečnou kombinaci výhodného klimatu a úrodné půdy, díky čemuž produkuje jednu z nejlepších cukrových třtin na světe, značka Havana Club si může vybírat jen tu nejlepší čerstvou melasu či „mieles“ (na Kubě se jí říká „med“). Směs této melasy, kvasnic a nejčistší vody se nechá několik dní fermentovat. „Baticion“, což je název této fermentované směsi, se destiluje v kolonách, čímž vzniká čistá a ohnivá „aguardientes“ (ohnivá voda), která v sobě obsahuje příslib budoucího rumu.

Po destilaci prochází tato „aguardientes“ – skutečná duše rumu Havana Club – fázemi zrání, směšování a výběru a stává se „madre“ („matka“, rumová báze). Tato báze se poté smíchá s čerstvým destilátem z cukrové třtiny, čímž vzniká „ron fresco“ (čerstvý rum), který se poté nechá zrát a dále se míchá až do doby, kdy Maestro Ronero rozhodne, že už je ideální pro zvolenou třídu rumu. Tento poslední akt míchání se nazývá „toque“ – poslední dotyk. V průběhu fází zrání je zásadní výběr sudů, jelikož dřevo dodává tekutině barvu, aroma a celistvost. Maestro Ronero vybírá staré sudy z bílého dubu, které umožní rumu dýchat, a mladé sudy kvůli jejich tříslovinové povaze.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12913″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“363″}}]]

Umění Añejamiento („zrání“), které je založené na několikanásobném zrání a míchání je základem rumů Havana Club a uplatňuje se s největším ohledem na kubánské tradice. Všechny rumy značky Havana Club jsou vyzrálé, proto také nesou jméno Añejo („vyzrálý“) – od mladých světlejších rumů ke skutečně vyzrálým a velmi vyzrálým rumům: Añejo Blanco, Añejo 3 Años, Añejo Especial, Añejo Reserva, Añejo 7 Años, Cuban Barrel Proof a Máximo Extra Añejo. Recepty na výrobu těchto rumů jsou přísně střeženým tajemstvím, které znají pouze vysoce postavení Maestros Roneros. Všechny recepty však sdílejí stejné základní vlastnosti, které odlišují rumy značky Havana Club od ostatních rumů.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12910″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Drazí Amigos! S hrdostí sobě vlastní vám představujeme nejnovější přírůstek do naší karibské rodiny! Rum Havana Club Añejo Especial je víc než speciální. Jako správný parťák nezkazí žádnou zábavu a navíc potěší chuťové buňky i těch největších pijáckých gurmánů! K jeho výjimečné chuti přispívá také fakt, že prochází na Kubě dvojnásobným zráním! Už máte žízeň? Tak na zdraví, připíjíme na vás!

Protančete noc za zvuků salsy, poznejte nové spřízněné duše a užijte si každý okamžik naplno! Prvotřídní zlatý rum Havana Club Añejo Especial vyniká výraznou chutí s nádechem vanilky a karamelu, jemným náznakem tabáku, skořice a pomerančových slupek a lehce přechází do dřevitých tónů. Nazlátlá tekutina voní po koření, pomerančích a květinách a nese sebou příslib skvěle stráveného večera!

Domovinou rumu Havana Club Añejo Especial je Kuba, nádherné místo, které nabízí výjimečnou kombinaci výhodného klimatu a úrodné půdy pro pěstování cukrové třtiny.  Díky tomu si můžeme vybírat tu nejlepší čerstvou melasu na světě. Směs této melasy, kvasnic a nejčistší vody se nechává několik dní fermentovat a poté se destiluje v kolonách, čímž vzniká „ohnivá voda“.  Po destilaci prochází „ohnivá voda“ – skutečná duše rumu Havana Club – fázemi zrání, směšování a výběru a stává se z ní rumová báze, která je následně smíchána s čerstvým destilátem z cukrové třtiny. A tak vzniká čerstvý rum. Nejhezčí fáze, které se říká „poslední dotyk“, však přichází až na konec. Správný rum musí totiž dostatečně dlouho zrát. A během zrání je potřeba mu věnovat péči v podobě míchání.  Nesmírně důležitý je také výběr sudů, ve kterých rum zraje, protože je to právě dřevo, co dodává tekutině barvu, aroma a celistvost. Havana Club Añejo Especial zraje v sudech z mladého bílého dubu, které mu umožňují dýchat. A protože více je vždycky lépe, necháváme ho zrát dvakrát tak dlouho.  Havana Club Añejo Especial rozveselí negativce, roztančí ty, co nemají rytmus a dodá jiskru i bázlivým povahám. A pamatujte – když rum, tak z Kuby!

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12911″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Komentáře