Šéfkukař Luca Caravaggi: Grilujte s italskou vášní

Reklama

Léto je pro grilování jako stvořené a už dávno se jeho arzenál možností a chutí neopírá pouze o vepřové steaky. Žitný chléb, krevety, chobotnice či hovězí – to jsou hlavní ingredience nových receptů na grilování, s nimiž přichází šéfkuchař pražského Wine Foodu Luca Caravaggi. Díky těmto delikatesám se můžete přenést na italskou riviéru, aniž byste opustili pohodlí svého domova. Zároveň s nimi poznáte neotřelé kombinace pečiva, zeleniny, bylinek, plodů moře i tradičního masa.

Začneme jednoduchým bezmasým pokrmem, který se hodí jako výborná lehká večeře. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24372″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“410″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Žitná bruschetta s ricottou a čerstvými rajčaty
Ingredience pro 4 osoby:
40 g žitného chléba
80 g keříčkových rajčat
40 ml extra panenského oliv. olej  
dle potřeby sůl
dle potřeby pepř
20 g oregano 
600 g ricotta
200 g směsi listových salátů 

Postup:
Rajčata zbavte semínek, nakrájejte je na kostičky a ochuťte oreganem, olejem, solí a pepřem. Plátky žitného chleba zakápněte olejem a ogrilujte. Ogrilované plátky potřete ricottou smíchanou s olejem, solí a pepřem a navrch naskládejte nakrájená ochucená rajčata. Podávejte se salátem. Tento jednoduchý a přitom chutný pokrm se skvěle snoubí s vínem: Vermentino di Sardegna Doc, Primo Bianco, Cantina Mesa

Podlehli jste chuti plodů moře? Vyzkouštejte grilované krevety a chobotnice.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24374″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“388″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Grilované krevety a pancetta s rukolou a růžovým grepem
Ingredience pro 4 osoby:
12 ks / 600 g krevet L1   
2 ks / 250 g růžového grepu             
125 g rukoly                    
12 plátků / 80 g pancetty
25 ml oleje
dle potřeby sůl
dle potřeby pepř 
dle potřeby balzamikový ocet

Postup:
Krevety oloupejte, zbavte vnitřností a takto očistěné je zabalte do plátku pancetty. Krátce je ogrilujte (max. 5 min.). Mezitím si připravte lůžko z rukoly a oloupaného grepu a dochuťte jej solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem. Navrh položte ogrilované krevety a podávejte. K plodům moře zkuste víno: Falanghina Beneventano IGP, Viticoltori De Concilis.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24373″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“397″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Grilovaná chobotnice s paprikami, citronovým tymiánem a praženými mandlemi
Ingredience pro 4 osoby:
1 kg chobotnice
500 g červené papriky   
120 g plátků mandlí   
2 větvičky citronového tymiánu
40 ml extra panenského olivového oleje
dle potřeby sůl
dle potřeby pepř

Postup:
Chobotnici vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 1 hod. a 20 minut, poté slijte. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky široké 2 cm a vložte je do pánve. Přidejte olej a tymián a opékejte přibližně 10 minut. Mezitím si na trošce oleje opražte dozlatova mandle. Uvařenou chobotnici osolte, opepřete a ogrilujte 3 minuty z každé strany. Na talíř dejte opečené papriky, na ně položte chobotnici a vše posypte opraženými mandlemi. Nakonec přidejte kapku olivového oleje a větvičku tymiánu. Na tomto receptu si skvěle pochutnáte, pokud si k němu nalijete víno: Lugana Riserva Doc, Busocaldo, Pasini San Giovanni

Že si maso s grilem rozumí, ví každý. Na vepřové krkovici nic zkazit nemůžete, blýsknout se však můžete perfektně ugrilovaným hovězím s česnekovou salsou a opečenými bramborami.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24375″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“410″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Hovězí fracosta s česnekovou salsou a pečenými novými bramborami
Ingredience pro 4 osoby:
720 g hovězí fracosty (nízké roštěné)
2 větvičky rozmarýnu
2 stroužky česneku (6 g)
300 g nových brambor
dle potřeby sůl
dle potřeby pepř

Ingredience na česnekovou salsu:
150 g petržele
1 stroužek (3 g) česneku
70 ml oleje
30 ml bílého vinného octa
2 ks vařená vejce
40 g chléba
100 ml mléka
dle potřeby sůl     
dle potřeby pepř     

Postup – česneková salsa
Do vhodné nádoby vložte česnek, petržel, olej, sůl, pepř a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte ocet a chléb namočený v mléce a znovu mixujte. Nakonec přidejte vařená vejce a rozmixujte dohladka.

Postup – pečené brambory
Brambory rozkrojte podélně napůl a vložte je do pánve s olejem, česnekem a rozmarýnem. Opékejte je 20 minut, dokud úplně nezezlátnou.

Postup – fracosta
Maso osolte, opepřete a zprudka opečte 3 minuty z každé strany. Nechte maso odpočinout a rozkrojte ho šikmo napůl. Na talíř dejte brambory, na ně položte fracostu a vedle česnekovou salsu podle chuti. Chuťový zážitek umocníte vínem: Rosso di Montepulciano Doc,  Rosso, Salcheto 

Zdroj: Winefood market

Komentáře