Světové gurmánství: Ochutnali jste někdy žábu, hada nebo škorpiona?

Pro někoho hnus, pro druhého lahůdka …

Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18202″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Grilovaný rejnok v Malajsii

V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan. V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají omáčku wok, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo. „Chutná to jako jemnější kuřecí maso a je to výborné,“ říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN, která vozí turisty do 150 zemí světa.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18203″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Žába na kari v Malajsii

A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok. V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákavě a kouří je zde i ženy.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18201″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vietnam a Filipíny
Pavel Fellner ve Vietnamu na ostrově Unicorn ochutnal také hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Jídla se není třeba bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. „Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou,“ vysvětluje Pavel Fellner z CK SEN. Jen pozor, had má hodně kostí! Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé! Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Jedná se o nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná jako vybraná francouzská paštika.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18204″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“551″}}]]

Žabí džus, bourec morušový a pálenky
V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka vše nahází do mixéru, přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18205″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Had na kari

Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho. „Pravidelně zde pořádáme soutěž, kdo sní nejodpornější věc,“ dodává Pavel Fellner z CK SEN.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“18206″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“301″}}]]

Speciální kapitolou jsou pálenky z různých koutů světa. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. „Je tak odporná, že ani v deseti lidech jsme nebyli schopní vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, pro druhou platí to samé. Raději jsem ji nenápadně zapomněl v palírně,“ dodává Pavel Fellner. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. „Tu mám doma stranou pro návštěvy, kterých se chci rychle zbavit.“ Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet i další extrémní zajímavosti, jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.

Zdroj: CK SEN

Komentáře