Třetí ročník Rybího festivalu na Dobříši

O tom, že sladkovodní ryby zdaleka nepatří pouze na štědrovečerní stůl, se i tento rok přesvědčí obyvatelé Dobříše na tradičním Rybím festivalu. Třetímu ročníku oblíbené akce bude patřit první květnová sobota 6. 5. na prostranství před prodejnou ryb z produkce firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19850″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“397″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Návštěvníci festivalu ochutnají gurmánské speciality z českých ryb z místních sádek. Od oblíbeného kapra na několik způsobů až po méně populární, avšak velmi chutné ryby, jako je amur, sumec, štika, siven, pstruh, okoun nebo candát. „Jsou chutné, zdravé a hlavně naše české. Chceme lidem ukázat, že česká ryba není jen kapr v trojobalu. Že rybí maso lze připravit tak, že se z něj stane zamilovaná pochoutka,“ říká ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r.o. Michal Pernica. Uplynulé dva ročníky rybího festivalu se podle jeho slov setkaly s velkým zájmem návštěvníků, který překonal očekávání a vnuknul pořadatelům impuls k dalším inovacím a rozšíření programové nabídky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19851″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“298″}}]]

Jak tradiční, tak i méně známé a neotřelé pokrmy z ryb připraví na festivalu přímo před zraky návštěvníků zkušení kuchařští mistři. Jan Leitl, kuchař a kontrolor kvality pokrmů v FC Viktoria Plzeň a současně odborník na molekulární gastronomii, vystoupí se svojí kuchařskou show od 10:10. Na něj od 11:15 naváže vítěz televizní kuchařské soutěže Na Nože Robert Zatloukal. Mezi gurmánským programem zpříjemní festivalovou atmosféru hudební vystoupení a krátké vzdělávací bloky, při kterých se přítomní zdokonalí v čepování piva, osvěží si zásady správného stolování či zjistí, s jakými víny lze rybí pokrmy nejlépe kombinovat.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19852″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Po celý den bude na místě probíhat soutěž šesti zúčastněných restaurací, jejichž kuchaři pro návštěvníky připraví ochutnávky rybích specialit. Ti poté prostřednictvím hlasovacích kupónů vyberou, který pokrm jim nejvíce chutnal a na konci dne vyhlásí pořadatelé nejlepší jídlo i nejlepší restauraci. „Pestrá nabídka soutěžních menu je pro návštěvníky jedním z největších taháků. Velmi mě těší, že se mezi tak širokou a kvalitní konkurencí neztratil ani náš stánek a kapří hranolky patří mezi nejžádanější pochutiny na celém rybím festivalu,“ podotýká Michal Pernica.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19853″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Z festivalu si návštěvníci vedle gurmánského požitku mohou odnést také živou rybu – k zakoupení budou po celý den ve zdejší prodejně. K dispozici budou také stánky s regionálními produkty, potravinami, dochucovadly a nápoji. Nudit se nebudou ani děti, pro které je připraven bohatý doprovodný program s atrakcemi jako dětský ráj, malování na obličej či fotobudka s rybářským zátiším.

Rybí festival v Dobříši otevře své brány v 10:00, konec akce je předpokládán kolem 17:00. Vstupné na Rybí festival je 20 Kč, děti do 130 cm a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Zdroj: www.rybifestival.cz

Komentáře