Uvařte si menu podle Bohumila Hrabala

Bohumil Hrabal se netajil láskou ke zlatavému moku. Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty s neodolatelným pivním menu. 

1. Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu
2. Polévka: Pepinova pivní
3. Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě
4. Dezert: Francinův jablečný štrúdl

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12845″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“397″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

1. Pikantní špekáčky v černém pivu
Suroviny na 4 porce:
1 kg špekáčků
4 cibule
malá sklenka kečupu (asi 200ml)
0,5l Postřižinského piva tmavého
2 feferonky
sůl, pepř

Postup:
1. Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.
2. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.
3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů, dokud  se na špekáčkách neyytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12846″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“357″}}]]

2.Pepinova pivní polévka
Suroviny na 4 porce:
20 dkg žitného chleba
0,5l postřižinské Pepinovy desítky
2 lžíce másla
20 dkg kořenové zeleniny
2 lžíce hladké mouky
0,3l vývaru
0,2l smetany
sůl, pepř

Postup:
1. Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí. 
2. Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je pak na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.
3. Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.
4. Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12847″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“586″}}]]

3. Barbarská krkovice na pivě
Suroviny na 4 porce:
1 kg uzené krkovice
½ kg cibule
½ kg brambor
20 dkg eidamu
10 dkg slaniny
200 ml kečupu
1l polotmavého piva Něžný Barbar
malá hlavička česneku
sůl, pepř
feferonky

Postup:
1. Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.
3. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájený plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 stupňů dalších 20 minut.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12848″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

4. Francinův jablečný štrúdl
Suroviny na 3 šišky:
60dkg hladké mouky
1 ztužený tuk (nastrouhat)
0,4l Postřižinského piva Francinův ležák
9 středně velkých jablek
vanilkový cukr
skořice
rozinky

Postup:
1. Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.
2. Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.
3. Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme do předem vyhřáté trouby.
4. Při teplotě 180 stupňů pečeme po dobu 20 minut do zlatova.

 

Komentáře