Věděli jste, že hormon štěstí je ve střevech?

Serotonin neboli hormon štěstí se vytváří v okolí střev. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK (Průzkum společnosti STEM/MARK provedený na 514 respondentech v únoru 2017) správnou odpověď zvolilo jen 5 % Čechů.

Přitom je to právě zdravé zažívání, které má přímý vliv na naši náladu. Proto je důležité věnovat výživě tu nejvyšší pozornost, a tím spíše u malých dětí. Správnému zažívání mohou pomoct například fermentované produkty, které jsou snadno stravitelné a přispívají k bezproblémové činnosti střev.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK o jeho správném umístění ví jen 5 % respondentů. Většina z nich, konkrétně 66 % se domnívá, že se vytváří v mozku. Zároveň se ale 99 % Čechů ztotožňuje s tím, že spokojené bříško miminka má vliv i na jeho náladu. A 96 % respondentů se shodne na tom, že pokud má miminko spokojené bříško, pozitivně to ovlivní celou rodinu. Proto je důležité věnovat výživě dítěte tu nejvyšší pozornost. Kojenci se však mnohou potýkat například s nadýmáním. Alespoň občas se s ním u svých dětí setkalo 64 % dotazovaných rodičů, 20 % z nich dokonce velmi často.  Jednou z možností, jak tyto nepříjemnosti zmírnit či se postarat o spokojené bříško dítěte, je podávat mu fermentované produkty. Ty jsou pro ně dobře stravitelné, a přispívají k lepšímu zažívání a celkové pohodě miminka.

Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. V potravinářství se fermentace využívá pří výrobě kysaných mléčných výrobků (jogurty, tvarohy, kefíry), fermentovaného kojeneckého mléka, zeleniny (mezi nejznámější patří kysané zelí), ale také při zrání sýrů či některých uzenin.  Pravidelná konzumace kysaných produktů zvyšuje počet pozitivních mikroorganismů ve střevech, čímž přispívá k jejich správné činnosti.

U kojenců ke správnému zažívání nejvíce přispívá mateřské mléko. Výživová poradkyně Zita Viková uvádí: „Miminkům, z důvodu jejich ještě ne zcela připraveného zažívacího traktu bohužel nemohou být fermentované potraviny podávány. Nabízí se řešení v podobě fermentovaného kojeneckého mléka, které ale v současné době na našem trhu není dostupné. Například ve Francii jsou tyto produkty běžně k dostání, a tak lze očekávat, že se snad brzy rozšíří i do dalších zemí.“ Zároveň však dodává: „Fermentované potraviny můžeme podávat dětem ve chvíli, kdy přestávají být plně kojeny,  přechází postupně na normální pestrou stravu a začínají si vytvářet stravovací návyky.“

Dobré vědět, že…
• Serotonin (hormon štěstí) se vytváří v okolí střev
• Správné místo vzniku serotoninu zná je 5 % dotázaných
• 99 % respondentů potvrzuje, že spokojené bříško miminka má vliv na jeho dobrou náladu
• 96 % respondentů se ztotožňuje s tvrzením, že spokojené bříško miminka má vliv na spokojenost celé rodiny
• Blahodárný vliv na zažívání mají fermentované produkty
• Fermentované produkty jsou vhodné i pro zdravé zažívání kojenců, v ČR zatím nejsou dostupná kojenecká fermentovaná mléka (na rozdíl od jiných zemí), výživu suplují zatím jen jogurty
• Mezi fermentované produkty patří mléčné výrobky jako jogurty, tvarohy, kefíry, podmáslí, dále některé druhy sýrů či salámů a také mléčně kvašená zelenina (především zelí)

Komentáře